Gubitak JGL-a udvostručen, minus dosegnuo 71,5 mil. kn

Autor: Ana Blašković , 02. rujan 2016. u 13:30
Poslovanje JGL-a na domaćem tržištu je stabilno, čak i blago bolje od plana, Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Farmacutska tvrtka iz Rijeke bori se s problemima tržišta u Rusiji.

Farmaceutska kompanija JGL podvukla je crtu pod prvo polugodište sa 71,4 milijuna kuna gubitka. Zabilježeni minus je više nego udvostručen u odnosu na prošlogodišnji lipanj, kad je iznosio 30-ak milijuna kuna. Iz izvješća o poslovanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi vidljiv je podbačaj prihoda: krajem lipnja poslovni prihodi iznosili su 156 milijuna kuna, 58 milijuna manje nego prije 12 mjeseci.
Iz strukture je vidljivo da je poslovanje na domaćem tržištu stabilno, a brojka od 58,6 milijuna kuna čak i nešto bolja od plana. Problem je i dalje poslovanje u inozemstvu, koje je donijelo 95,8 milijuna kuna, tek 60-ak posto u odnosu na lani.

Problematična Rusija

Za JGL izvor problema leži na ruskom tržištu: posebno u padu vrijednosti ruske rublje, ali i sve lošijoj financijskoj situaciji tamošnjih kupaca, koja je u kontinuiranom padu od 2014. i zbog čega je u tijeku smanjenje zaliha prema kupcima zaustavljanjem isporuka. U JGL-u navode da je najveća ruska veledrogerija SIA International, ujedno jedan od njihovih najbitnijih kupaca, u problemima te da su prema njoj zaustavljene sve isporuke još u posljednjem kvartalu 2015.

 

U prvih pola godine

vidljiv je podbačaj prihoda koji su krajem lipnja iznosili 156 milijuna kuna, 58 milijuna manje nego prije godinu dana

Iako ne navode koliko SIA International duguje od ukupno 235 milijuna kuna koje potražuju u inozemstvu, u JGL-u napominju da je potraživanje osigurao HBOR te da je dogovoren reprogram tog duga. Inače, dugovi stranih kupaca smanjeni su oko 18 milijuna kuna u godinu dana, no situacija je lošija na domaćem tržištu, na kojem JGL ima 46,5 milijuna kuna nenaplećnih računa, desetak milijuna više nego lani.

Eksplodirale otplate

Manjak prihoda u Rijeci su dijelom pokušali amortizirati stezanjem kontrole na rashodima poslovanja. Oni su smanjeni na stavkama materijalnim troškovima i zaposlenika na 194,8 milijuna kuna (-17%). S druge strane, investicijski iskorak riječkog farmaceuta nužno je doveo do bitno većih otplata duga. U odnosu na prošlogodišnji lipanj, JGL je za financijske rashode dao pet i pol puta u veći iznos, 32,5 milijuna kuna. Ukupna dugovanja JGL-a iznose stotinjak milijuna eura, od čega na dugoročne obveze otpadaju tri četvrtine.

Prodaja imovine

Stoga u kompaniji najavljuju da će do kraja ove godine u fokusu biti smanjenjenje zaduženosti s ciljem da omjer neto duga i EBITDA bude u rasponu od 3,5 do 4. To namjeravaju postići “prodajom materijalne i nematerijalne imovine koja je u tijeku”. “Navedene prodaje će smanjiti dug i osigurati profitabilnost u 2016.”, stoji u financijskom izvješću kompanije. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Smanjenje zaduženosti prodajom imovine ???
Farmis, Farmakon, BG Pharma – Ako JGL ima još sličnih “brendova” , pitanje je ima li još direktora – “kupaca” koji mogu razbacivati tuđi novac.

”Ukupna dugovanja JGL-a iznose stotinjak milijuna eura”

više nego Ingra, ali manje nego Dalekovod.

Što je standard slabiji to je veća potrošnja farmaceutike, samo kod nas prolaze takvi izgovori..

Istina je voda duboka.

New Report

Close