Gubitak Croatia Airlinesa u prvom kvartalu 96 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2015. u 15:18
Foto: Pixsell

Prvi kvartal 2015. godine za Croatia Airlines bio je obilježen rastom ukupno prevezenih putnika za 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Neto gubitak Croatia Airlinesa u prvom tromjesečju ove godine, koje je za domaćeg avioprijevoznika tradicionalno 'mrtva' sezona, iznosio je 96 milijuna kuna, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje više za približno 14 milijuna kuna ili za gotovo 17 posto.

Podaci iz financijskog izvještaja objavljenog u četvrtak na Zagrebačkoj burzi, pokazuju da su prihodi Croatia Airlinesa u prva tri mjeseca iznosili 242,8 milijuna kuna ili gotovo četiri milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi istodobno povećani za 17,8 milijuna kuna, na ukupno 338,8 milijuna kuna.

Prvi kvartal 2015. godine za Croatia Airlines bio je obilježen rastom ukupno prevezenih putnika za 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Ukupno je Croatia Airlines u prva tri mjeseca u redovnom prometu prevezao 297 tisuća putnika, a lani 286 tisuća. Pri tome je broj putnika u domaćem redovitom prometu manji za jedan posto, a u međunarodnom redovitom prometu veći je za 6 posto.

U izvanrednom charter prometu prevezeno je 4,6 tisuće putnika, što je pad od 26 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Charter promet čini tek 2 posto ukupnog prometa.

Od ukupnih 302.053 prevezenih putnika, na domaći redoviti promet odnosi se 82.123 ili 27 posto, a na međunarodni 215.345 ili 73 posto.

Od 29. ožujka do 24. listopada zrakoplovi Croatia Airlinesa lete prema ljetnom redu letenja i to je dio godine u kojem tvrtka tradicionalno ostvaruje dobre rezultate. Tijekom tog razdoblja letovi su prilagođeni potrebama putnika, osobito tijekom turističke sezone kad će Croatia Airlines u redovitom međunarodnom prometu povezivati Hrvatsku s tridesetak odredišta u 18 europskih država, a u suradnji s partnerima iz udruge Star Alliance i s cijelim svijetom.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa ne treba vas to nista cuditi. Jeste li primjetili da svaka tvrtka u RH koja ima u nazivu Croatia/Hrvatske, posluje sa nevjerojatnim gubitcima? Hrvatske Zeljeznice, Hrvatska Posta, Croatia Osiguranje, Hrvatske Autoceste… Cak su HRT i Hrvatska Lutrija prije nekoliko godina poslovali s gubitkom, halo! Milijardu godisnje HRT dobije samo preko pretplata (ne racunajuci reklame), dok se druge privatne tv kuce financiraju samo od reklama, a oni u gubitku. A o Lutriji da ne govorimo, mi smo valjda jedina drzava u svijetu gdje Lutrija moze poslovati s gubitkom, sto je statisticki nemoguce…
Svi mi znamo zasto su toliki gubitci nastali. Neka, doci ce jednom i postena vlada koja ce popuniti Remetinac sa ostalih 1000 Sanadera koji trenutno pljackaju uzduz i poprijeko…

*

Čega god se primi ova Milanovićeva vlada osuđeno je na propast.

3 % više putnika , 40 % jeftinije gorivo a oni napravili gubitak 96.000.000,00!

Neka mi netko objasni ove pojave iza kojih stoji Milovanovićev prijatelj:

– povećanje prevezenih putnika je 3% a gubici su veći nego prošle godine
– cijena goriva je smanjena za oko 40% a gubici su veći nego prošle godine

Sramota za Poslovni: nekritičko objavljivanje uvoda u kojem se navodi da se radi o ‘mrtvom’ dijelu sezone je sramotno jer se uspoređuje ‘mrtvo’ razdoblje prošle godine s ‘mrtvim’ razdobljem ove godine. Kako se uspoređuje isto razdoblje ne smije se dozvoliti jugo-komunističkom kadru nikakav alibi za sve lošije rezultate.

New Report

Close