Neto dobit Podravke 59,8 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. travanj 2015. u 14:31
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila prihod od prodaje od 783,9 milijuna kuna, što je porast za 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a neto dobit Podravke je iznosila 59,8 milijuna kuna, objavila je u srijedu koprivnička tvrtka.

Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila prihod od prodaje od 783,9 milijuna kuna, što je porast za 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a neto dobit Podravke je iznosila 59,8 milijuna kuna, objavila je u srijedu koprivnička tvrtka.

Prvo tromjesečje prošle godine Podravka je završila s gubitkom od 36,2 milijuna kuna.

Glavno obilježje rezultata poslovanja Grupe Podravka u prvome tromjesečju 2015. je završetak jednog velikog i značajnog dijela procesa restrukturiranja kompanije. Temeljem toga, rezultat poslovanja Grupe Podravka nakon niza godina nije opterećen troškovima restrukturiranja čime je ostvareno 59,8 milijuna kuna neto dobiti i to ponajprije zahvaljujući nastavku snažnog rasta profitnih marži u segmentu prehrane, navodi se u priopćenju kompanije.

Po podacima iz izvješća, strateško poslovno područje farmaceutika u prvom je kvartalu ostvarilo prihode od prodaje u iznosu od 171,8 milijuna kuna, što je blagi porast (0,6 posto) u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a prehrana s prihodima od 612,1 milijun kuna bilježi porast za 5,9 posto.

"Strateško poslovno područje prehrana nakon dužeg razdoblja nije opterećeno troškovima otpremnina i vrijednosnih usklađenja te je pokazalo svoj pravi potencijal s 58 milijuna kuna ostvarene neto dobiti", ističu iz Podravke.

Izdvajaju i podatak da su na inozemnim tržištima ostvareni 3,8 posto viši prihodi od prodaje, čime se nastavlja trend rasta kao rezultat strateškog fokusa kompanije na internacionalizaciju poslovanja.

"Rezultati poslovanja prvog kvartala tekuće godine potvrđuju naše ranije najave kako će pravi efekti restrukturiranja kroz koje smo prolazili biti vidljivi tek u ovoj godini", izjava je predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića koja se prenosi u priopćenju.

Ističe kako je kompanija ostvarila rast u gotovo svim pokazateljima profitabilnosti, kao i u samim prihodima. "Pred našom kompanijom u nadolazećem razdoblju stoji mnogo izazova te smo uvjereni da se možemo nositi s njima i dovesti Podravku u krug 20 posto najuspješnijih u našoj branši", kazao je.

Od važnijih događaja iz prvog tromjesečja iz Podravke ističu sklapanje ugovora o stjecanju 51,55 posto dionica ljubljanskog Žita.

Tom akvizicijom, Podravka konsolidira svoj položaj te postaje lider u nekoliko dodatnih kategorija proizvoda – čime se značajno poboljšava tržišna pozicija, navodi se u priopćenju.

Nakon završetka te transakcije Grupa Podravka svrstat će se u sam vrh prehrambene industrije na tržištu Slovenije s ukupnim prihodom na godišnjoj razini od oko 900 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani godišnji prihod Grupe Podravka nakon preuzimanja Žita iznositi će oko 4,5 milijardi kuna, ističu iz koprivničke prehrambene tvrtke, dodajući i kako je Podravka 31. ožujka preuzela kontrolu nad rovinjskom Mirnom.

Komentirajte prvi

New Report

Close