Grupa Croatia osiguranje poslovala s gubitkom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 12:54
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Grupa Croatia osiguranje u prvom ovogodišnjem polugodištu zabilježila je 71,3 milijuna kuna konsolidiranog gubitka nakon oporezivanja.

Grupa Croatia osiguranje u prvom ovogodišnjem polugodištu zabilježila je 71,3 milijuna kuna konsolidiranog gubitka nakon oporezivanja, dok je u istom lanjskom razdoblju poslovala s 22,1 milijun dobiti, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Kako se ističe u izvješću, gubitak proizlazi iz smanjenja prihoda od premije, provedenog gubitka od umanjenja financijske imovine te povećanja pričuve za neistekle rizike.

Ukupni konsolidirani prihod te grupe smanjen je za 0,1 posto u odnosu na prvo polugodište 2013., na 1,595 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi uvećani za 7,1 posto, na 1,665 milijardi kuna.

Kod zaračunate bruto premije Grupa je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila smanjenje od gotovo 9 posto, na 1,7 milijardi kuna, od čega je zaračunata bruto premija neživotnih osiguranja iznosila 1,5 milijardi kuna ili 10,4 posto manje nego lani. S druge strane, povećanje od 4,4 posto, na 207,5 milijuna kuna, zabilježeno je kod prihoda od premije životnog osiguranja.

Zarađene premije iznosile su 1,27 milijardi kuna, što je 2 posto manje nego u lanjskih prvih šest mjeseci, a ta zarada im čini, kako navode, 80,2 posto ukupnih prihoda.

Iz Croatia osiguranja ističu i da je Grupa u poslovima ulaganja sredstava neživotnih i životnih osiguranja ostvarila 160,6 milijuna kuna prihoda, što čini 10,1 posto ukupnih prihoda.

Bruto likvidirane štete u prvih šest mjeseci ove godine iznosile su 836,9 milijuna kuna ili 10,2 posto manje nego lani, pri čemu su neživotna osiguranja zabilježila pad bruto likvidiranih šteta od 5,2 posto, a životna pad od čak 27,7 posto.

Grupa Croatia osiguranje osim u Hrvatskoj posluje u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, a od travnja ove godine preuzela ga je Adris grupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close