Gredelj u stečaju, radnicima otkaz

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2012. u 14:46
PXL

Jučer je otvoren stečaj Gredelja i svi dobiti otkaz, na posao će se vratiti oni koji budu potrebni.

Stečajni upravitelj Tvornice željezničkih vagona Gredelj Petar Hrkač izvijestio je radnike Gredelja na njihovom današnjem prosvjednom skupu u krugu tvornice da je jučer otvoren stečaj Gredelja i da će svi dobiti otkaz, a da će se na posao vratiti oni koji budu potrebni.

Otkaze ugovora o radu radnici Gredelja dobit će ubrzo, ovih dana, a potom će po Hrkačevim riječima svi odraditi jednomjesečni otkazni rok od mjesec dana. Nakon toga, novi ugovori o radu bit će ponuđeni onima koji su potrebni za obavljanje poslova. Premda su radnici inzistirali, Hrkač nije odgovorio koliko bi ih se moglo vratiti na posao.

Do 12. prosinca, za kada je zakazana skupština vjerovnika, mora biti jasno što Gredelj može u budućnosti i s kojim ljudima, rekao je Hrkač i dodao da će tada vjerovnici odlučiti što će biti s Gredeljem. Najavio je da će sva radnička potraživanja biti isplaćena prema stečajnom zakonu i kolektivnom ugovoru. Isplate plaća za kolovoz i rujan Hrkač očekuje u radoblju od mjesec do mjesec i pol dana od ispitno-izvještajnog ročišta, a za troškove prijevoza kazao je kako će ih pokušati isplatiti što prije.

Na pitanje radnika je li još uvijek živ plan o podjeli Gredelja na dva društva uz smanjenje broja zaposlenih na 700, rekao je kako želi da Gredelj radi punim kapacitetom. Radnici su sa strepnjom i ogorčenjem primili vijesti o stečaju, a stečajnom upravitelju uputili brojna pitanja, na koja uglavnom nisu dobili odgovor. Neka od njih su kako će preživjeti bez plaće, kad će plaće biti isplaćene, kako će dolaziti na posao kad nemaju za prijevoz, koliko će ih na kraju morati otići iz poduzeća te hoće li odgovarati oni koji su Gredelj doveli u sadašnju situaciju.

Uz bivše uprave, za stanje u Gredelju radnici okrivljuju HŽ i Vladu, posebno Radimira Čačića i Slavka Linića, za koje tvrde da namjerno uništavaju Gredelj i pogoduju njegovim domaćim i inozemnim konkurentima. Prosvjednici su se razišli nakon što su ih njihovi sindikalni predstavnici pozvali da se vrate na posao. Novi skup radnika najavljen je za nekoliko dana, na kojem bi radnici trebali izabrati dva predstavnika za skupštinu vjerovnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

polagano ali sigurno sve odlazi u hurac.10 000 otkaza prošli mjesec , sve u slobodnom padu .tko ostane zadnji neka zagasi svjetlo

New Report

Close