Gradnja venecijanskih brana u Brodosplitu dobro napreduje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2015. u 10:52
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Naručitelj zahtijeva visoku točnost izrade čeličnih brana te dugotrajnu antikorozivnu zaštitu.

Gradnja čeličnih brana za zaštitu Venecije od plime vrijedna 50 milijuna eura u punom je zamahu i teče po planu, izvijestio je Brodosplit u petak.

Po jedna brana za morske prolaze Malamocco i Chioggia su gotove i spremne za isporuku, dok je 19 u raznim fazama izrade, navode iz Brodosplita koji je početkom godine s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) potpisao ugovor vrijedan 50 milijuna eura o gradnji 41 čelične brane za zaštitu Venecije od plime.

Naručitelj zahtijeva visoku točnost izrade čeličnih brana te dugotrajnu antikorozivnu zaštitu. Uske tolerancije izrade, najviše klase kvalitete, količina popratne dokumentacije čine ovaj projekt tehničko-tehnološki zahtjevnijim od gradnje brodova, ističu iz Brodosplita. Napominju i kako Brodosplit isporučuje brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4,5-5 metara i težine 300 tona.

Projekt je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje mogu zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima prijeđe razinu od 110 centimetara pa sve do maksimalnih tri metra. Radi se o prolazima Treporti, Malamocco, Chioggia i San Nicolo.

Za gradnju brana za prolaz San Nicolo natječaj je upravo u tijeku i Brodosplit je dao svoju ponudu, navodi se u priopćenju.

Projektom "Vrata Venecije" predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, a konstruirane su kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom ležat će na morskom dnu, a napunjene zrakom podizati se prema površini i zatvarati ulaze u lagunu. 

Brodosplit je ponosan na sudjelovanje u tom poslu, jednom od najvećih građevinskih pothvata u Italiji vrijednom više od sedam milijardi eura, kaže se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close