Gotovo milijun eura europskog novca za Fausta Vrančića

Autor: Ksenija Kale , 17. rujan 2012. u 22:00

Svrha projekta koji veliča lik i djelo slavnoga hrvatskog jezikoslovca, izumitelja, inženjera i biskupa je ostvariti dodatnu turističku ponudu grada Vodice i otvoriti radna mjesta

Krajem prošloga tjedna uspješno je zaključen projekt “Završetak memorijalnog centra Faust Vrančić” za koji je grad Vodice povukao 960.000 eura iz pretpristupnog programa Europske unije IPA IIIC. Zahvaljujući projektu, vrijednom 1,3 milijuna eura, grad Vodice je dovršio memorijalni centar u Prvić Luci na otoku Prviću posvećen tom velikom hrvatskom izumitelju, jezikoslovcu, polihistoru, inženjeru i biskupu.

Projekt je počeo 18. prosinca 2010. i trebao je trajati osamnaest mjeseci, no bio je produljen za tri mjeseca zbog vremenskih nepogoda koje su otežale radove. Svrha projekta, u koji su se uključili domaći stručnjaci, jest ostvariti dodatnu turističku ponudu za grad Vodice, oživjeti i revitalizirati otok Prvić, otvoriti nova radna mjesta, privući turiste te time otvoriti novo tržište. “Što se tiče samoga projekta, radilo se gotovo do zadnjega dana. No uspjeli smo sve napraviti”, ističe Luka Lipić, vodički dogradonačelnik i voditelj projekta. Naglašava da bi memorijalni centar trebao privući 12.000 posjetitelja godišnje. Radovi u sklopu projekta obuhvaćaju građevinske i zanatske radove, ventilaciju, klimatizaciju, vodovod, kanalizaciju i elektroinstalacije. Tim multimedijalnim i multifunkcionalnim projektom želi se promovirati slava velikog Šibenčanina Vrančića, izumitelja padobrana. Posebno su zanimljivi vanjski eksponati u prirodnoj veličini, žičana konstrukcija njegova poznatog padobranca te drveni mlin za masline iz kojeg se može dobiti ulje, što je posebna atrakcija posjetiteljima. Tu je i lančani most s dvije kule preko kojeg se može prelaziti s jedne strane na drugu te vjetroturbina koja je također Vrančičev izum. Manje makete te prikaz života i rada izumitelja kroz multimedijalni sustav stalni su postav u unutarnjem dijelu memorijalnog centra.

Komentirajte prvi

New Report

Close