Gotovo 90 posto poslova ugovara se na kavi, ručku ili večeri

Autor: Biserka Ranogajec , 03. listopad 2008. u 00:00

Poslovi se najčešće dogovaraju osobnim kontaktima, a najmanje e-poštom, svega 2,3%. Na kavu odlazi 57% menadžera, a na ručak 22% i večeru 7%

Poduzetnici u Hrvatskoj poslove uglavnom sklapaju izvan ureda, dogovaraju se prije raspisanog natječaja, a najbolje poslovne ponude postižu se korupcijom, zaključak je istraživanja agencije Hendal prema narudžbi Poslovnog savjetnika. Hendalovo istraživanje provedeno je od 10. do 12. rujna na uzorku od 400 poduzeća i unatoč najnovijim aferama s potkupljivanjem na fakultetima, ono ipak iznenađuje.

Privatna poznanstva
Građani već odavno znaju za korupciju u zdravstvu, prosvjeti ili sudstvu, o njoj se govori među poduzetnicima i političarima, ali ovo istraživanje koliko god na malom uzorku ne ohrabruje. Mito i korupcija izbili su na prvo mjesto u postizanju novih poslova. Za tu kategoriju odlučilo se 25 posto ispitanih, dok se za ostale stavke kao što su privatna poznanstva izjasnilo 9 posto, za zasluge 10,8 posto ili za pismene i usmene dogovore tek 6 posto. Međutim, kada se uspoređuju prijašnja ispitivanja građana koje je radio GfK o tomu hoće li se korupcija povećati ili smanjiti, ovo najnovije je u skladu s tadašnjim očekivanjima. Kad se građane prije dvije godine ispitivalo smatraju li da će u iduće tri godine korupcija biti manja ili veća, 40 posto je odgovorilo da će ostati ista. Sigurno će se povećati, kazalo je 15 posto, a donekle 22 posto. Samo je 1 posto odgovorilo da će se korupcija smanjiti, donekle 13 posto, a nije znalo 9 posto. Poslovi se najčešće dogovaraju osobnim kontaktima, a najmanje e-poštom, svega 2,3 posto. Na kavu odlazi 57,65 posto ispitanika, a na poslovni ručak 22,4 posto i večeru 7 posto. Hrvati nisu kao Englezi da vole zelenu travu i golf ili da će na nekim drugim sportskim susretima poslovati, a čak to nije značajnije zastupljeno na kongresima i seminarima. No ne sklapaju se svi poslovi uz ručak ili večeru. Manje tvrtke i manji poslovi u Hrvatskoj se još češće dogovaraju na kavi nego u uredu, zbog čega se tijekom radnog tjedna luksuzni lokali mogu pohvaliti dobrim prometom, što strane goste često iznenađuje.

Budućnost u golfu
Nadalje, naši poslovnjaci su osim u dogovaranju lokacije sastanaka poprilično ležerni i fleksibilni kad je riječ o točnom vremenu njegova održavanja. Iako se na sastanke male grupe ljudi nastoji uvijek doći u dogovoreno vrijeme, veći sastanci, domjenci ili prezentacije uz kašnjenje uzvanika također su praksa. Isto tako za sklapanje poslova nisu ni sajmovi i slična događanja i prema mišljenju brojnih ispitanika ta se mjesta ne smatraju dobrim za ugovaranje poslova. Ipak, pravi poduzetnici neće propustiti takve prilike za sklapanje novih poznanstava i započinjanje razgovora koji će vjerojatno nekom drugom prilikom i uroditi dobrim poslovnim rezultatima. Što je devedesetih za poslovne ljude bio tenis, to bi u budućnosti mogao biti golf, luksuzni sport na čijim se terenima znaju dogovarati već milijunski poslovi. Prednost i dalje imaju restorani unutar uglednih hotela. Izbor menija gosti često prepuštaju šefu kuhinje koji već sigurno dobro zna kojim specijalitetima će ponuditi ugledne goste. Kad na sastanak dolaze domaći poslovni ljudi, izbor jela za ručak ili večeru ovisit će o tome iz kojeg su kraja Hrvatske. Preporuka je da im se posluži kontinentalna hrana, a ako na poslovni ručak dolaze inozemni gosti, onda su to hrvatska autohtona jela.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Destruktivno ili ne, tako je. Samo edukacijom naseg mladog kadra u raznim drugim situacijama i mjestima, te promjenom nacina razmisljanaj politicara, moze doci do neke promjene na bolje. A ja sam se taman mislila vratiti u Hrvatsku!

Katastrofa, taman da je to istina to se ne objavljuje na ovaj naćin jer se radi negativna slika o državi.
Italija je korumpiranija od nas puno više, samo ne na ovako niskim razinama kao što je policajac na cesti ili lječnik opće prakse, pa ne daju takve stvari u javnost. Ovo je desktruktivno za gospodarstvo.

New Report

Close