Glavaš i Rendeli će za Terru voditi dokapitalizaciju

Autor: Marija Brnić , 09. srpanj 2018. u 22:00
Đuro Popijač, Foto: Petar Glebov / Pixsell

Glavna skupština podržala privatizaciju, prije javnog poziva treba obaviti formalnosti, ali i riješiti pitanje mirovinaca.

Glavna skupština Petrokemije podržala je na jučerašnjoj sjednici prijedloge Uprave kojima se otvaraju vrata za finale kompleksnog i u svakom pogledu teškog procesa privatizacije te tvrtke u teškoćama. Uprava na čelu s Đurom Popijačem ovlaštena je za objavu javnog poziva za dokapitalizaciju izdavanjem novih dionica, kojom se cilja osigurati 450 milijuna kuna. Prema Popijačevim riječima, javni poziv bit će objavljen čim se za to ispune uvjeti. Prije svega, to podrazumijeva dobivanje suglasnosti nadležnih institucija za zaštitu tržišnog natjecanja za područje EU i zemalja regije na kojima posluju dva glavna ulagača PPD i Ina, odnosno Mol grupa, od BiH, Srbije, Crne Gore do Makedonije i Albanije. Predstoje još i usuglašavanje dioničarskog ugovora, kojeg na kraju treba odobriti Vlada, a za čiju participaciju se još razgovara s mirovinskim fondovima. U Kutini se nadaju da će sve formalnosti biti obavljene kroz mjesec dana.

No, dva glavna ulagača, Ina i PPD, koji zajedno u Petrokemiju donose 300 milijuna kuna i imat će većinski vlasnički udjel, svoje su odnose zaključili i već su službeno registrirali tvrtku Terra mineralna gnojiva preko koje namjeravaju realizirati zajednički ulazak u kutinsku industriju mineralnih gnojiva. Postupak dokapitalizacije Petrokemije za njih će obavljati dvojac kojeg su imenovali u upravu nove tvrtke – Hrvoje Glavaš, direktora strateškog razvoja i procjena Ine, te Krešimir Rendeli, direktor Energie Naturalis zadužen za poslovni razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close