Geofoto u stečaju sa 38,8 milijuna kuna duga, zabilježbe na tri zrakoplova i nekretnine

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Geofoto d.o.o, tvrtkom za fotogrametrijske i geodetske poslove poduzetnika Zvonka Biljeckog s nepodmirenim obvezama koje su u svibnju, prema potvrdi Fine, iznosile čak 38,8 milijuna kuna.

Sudskim rješenjem pozivaju se i vjerovnici Geofota d.o.o da u roku 60 dana prijave svoje tražbine o kojima će se odlučivati na ročištu zakazanom za 17. listopada.

Rješenje o otvaranju stečajnog postupka dostavljeno je i Općinskom sudu u Novom Zagrebu, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo i Ministarstvu unutarnjih poslova zbog provedbe upisa zabilježbe otvaranja stečajnog postupka nad imovinom – nekretninama i pokretninama Geofota d.o.o.

Zabilježba se odnosi na nekretnine te tvrtke u zagrebačkom Buzinu, ali i na tri zrakoplova Piper i Cesna u vlasništvu Geofota, kao i na pet automobila, među kojima se ističu Jaguar XJ8 i Land Rover Freelander.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon ročišta održanog u svibnju o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka na kojem je privremeni stečajni upravitelj naveo da kod dužnika i dalje nesporno postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje, što proizlazi iz pribavljene potvrde Fine.

Potvrdom Fine od 15. svibnja ustanovljeno je kako je Geofoto do tog dana na računima imao evidentirano 1267 dana neprekidne blokade, odnosno ukupno 180 dana blokade u prethodnih šest mjeseci zbog nepodmirenih osnova za plaćanje evidentiranih u ukupnom iznosu od 38.888.157 kuna.

Prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Geofotom d.o.o bio je otvoren u prosincu prošle godine kada se postupalo na temelju utvrđenog duga većeg od 11,5 milijuna kuna.

Sudska odluka uslijedila je na temelju prijedloga Financijske agencije za otvaranje stečajnog postupka u kojem se ističe kako je Geofoto d.o.o. još 1. rujna 2015. imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 281 dana i ukupnom iznosu od 11.580.279 kuna.

Biljecki se u sudskom registru navodi kao direktor, prokurist, član ili predsjednik uprave čak devet tvrtki, među kojima su najpoznatije dobivale višemilijunske poslove od države.

Biljeckog su mediji navodili kao osobu blisku bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kojeg je angažirao kao savjetnika i njegove konzultatske usluge navodno plaćao više desetaka tisuća kuna mjesečno. Također je bio svjedok na suđenju za Fimi mediju.

Komentari (5)
 • miami
  miami 17:43 12.6.2018.

  Pa, kak je to moguće, još jučer sam čitala o njima kao perspektivnoj tvrtki, s bezbroj dobrih poslova
  u budućnosti???

 • is123456
  is123456 14:57 12.6.2018.

  Jaguar XJ8 ovaj je bio za ugovaranje poslova
  a ovaj kad ide na teren da ne zapne Land Rover Freelander
  al čim je sMranader u igri sve je ok

 • jod
  jod 14:44 12.6.2018.

  Samo 38 miliona, samo četiri godine stečaja? Pa Jaguar je već zahrđao….
  Sad može likvidirati ovu tvrtku, pa na istoj adresi s istim imenom otvoriti novu, bez dugova…
  Ili se može u ovoj zaposliti kao stečajni upravitelj, pa postupak rastegnuti do nedraga i pokupiti i ovo imovine što je još ima.
  Mogućnosti su brojne i neslućene.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve