Geofizika zbog Libije mora otpustiti većinu zaposlenika

Autor: Saša Paparella,VLM , 31. ožujak 2011. u 22:00

U Geofizici tvrde da je mjera privremena i da će svaki od 274 radnika biti vraćen na posao čim se stanje smiri

Zagrebačka Geofizika, jedna od vodećih svjetskih seizmičkih tvrtki, uspjela je iz Libije izvući sva svoja 134 terenska radnika. Međutim, mnogima od spašenih sreća je već pomućena jer uskoro ostaju bez posla.

Oprema na sigurnom
“Istina je, većina od naših 274 zaposlenika nalazi se u Programu privremenog zbrinjavanja koji izrađujemo u suradnji sa sindikatom i HZZ-om. S obzirom na okolnosti u Libiji, odnosno nemogućnost realizacije ugovorenih i naplatu realiziranih poslova te zbog prekida međunarodnoga platnog prometa libijskih banaka prema svijetu, Geofizika ih za sada nije u mogućnosti zadržati. U radnom odnosu ostat će nužan broj zaposlenika koji imaju zadatak ponovo pokrenuti ugovorene poslove u Libiji te ugovoriti nove na drugim tržištima”, rekao je Tomislav Leko, direktor logistike Geofizike. Iako se među zaposlenicima pročulo da će na poslu ostati svega njih 30-ak, prije dovršetka Programa zbrinjavanja nije moguće precizno odrediti broj otkaza.

Leko naglašava da će nakon smirivanja stanja u Libiji i nastavka realizacije ugovorenih projekata Geofizika vratiti te zaposlenike na posao. “Nadamo se da će do normalizacije doći već u travnju, a u tom će nam slučaju za nastavak realizacije poslova ponovno biti potreban svaki od naša 274 radnika ”, ističe Leko. Geofizika se snažno izložila u Libiji gdje je u trenutku izbijanja rata radila na projektima vrijednim 37,5 milijuna eura, a u toj se zemlji ugovaralo i dodatnih poslova za još 25 milijuna eura, čime ukupna šteta premašuje 62 milijuna eura. “Osim toga u libijskoj nam je pustinji ostala specijalizirana seizmička oprema najnovije generacije, vrijedna više od 30 milijuna eura. Oprema je u dobrom stanju, osigurana je i smještena na nekoliko lokacija te je pod nadzorom i zaštitom naših libijskih partnera”, rekao nam je Leko.

Novi poslovi
Čekajući normalizaciju u Libiji, pregovarači Geofizike za sada nude i ugovaraju poslove na tržištima kao što su SAD, Rusija, Srbija, BiH, Egipat, Sirija, Saudijska Arabija, Oman, Alžir, Iran i Irak. Tvrtka je u potpunosti izvozno orijentirana, 2009. je imala 16 milijuna eura prihoda, a godinu je završila sa 6,8 milijuna eura minusa. “Poslovni rezultat za 2010. bit će pozitivan”, najavljuje Leko.

Knjižar, seizmolog, hotelijer

Ante Žužul – vlasnik ili savjetnik Geofizike?
Iako kao većinski vlasnik figurira Mijo Meter, predsjednik NO Geofizike, iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da je kompanija zapravo u vlasništvu Ante Žužula, direktora i vlasnika Školske knjige. Njegov sin Mihovil Žužul član je NO-a obiju tvrtki. U Geofizici nam je pak službeno rečeno da je Ante Žužul “savjetnik Uprave”. Prije nekoliko mjeseci Žužul je najavio gradnju 30 milijuna eura vrijednog hotela u središtu Zagreba.

Komentari (3)
Pogledajte sve

biti će to demokracija na temeljima represije islamskog fundamentalizma-proizvoda američke administracije.

Gadafi je za sve njih moralna figura. Vidjet ćete pljačku ,palež , otimačinu ,korupciju kada pobunjenici dođu na vlast. Kava demokracija!!

moj susjed, mladić od 27 godina bio je na radu u libiji, u bengaziju.po struci dipl. inžinjer građevinarstva i nema se više namjeru vratiti u libiju.u hrvatsku se vratio među zadnjima. rekao mi je da su im pobunjenici opljačkali osobne stvari , a građevinsku opremu uništili. ja momku vjerujem što mi je ispričao.

New Report

Close