Geofizika ide u stečaj zbog 120 dana blokade računa

Autor: Suzana Varošanec , 03. svibanj 2016. u 22:00
Prosvjed 2012. godine ispred zgrade Geofizike zbog neisplate plaće/Žarko Bašić/PIXSELL

Stečajni prijedlog za ovog dužnika podnijela je Fina, a obveze iznose 4,35 mil. kuna.

Zagrebačkoj Geofizici, u kojoj radi 35 zaposlenika, ako se ne deblokira prijeti otvaranje stečaja na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Na djelu je novi zakonski automatizam kojim država u stečaj šalje sve tvrtke bez razlike na broj radnika, ako blokada kontinuirano traje 120 dana.

Fina je tako podnijela i stečajni prijedlog za Geofiziku, a pokazuje se da u tom razdoblju tvrtka nije podmirila 4,35 mil. kuna obveza. Iz Geofizike jučer se tim povodom nisu oglasili, pa su izgledi za opstanak tvrtke, kao i njezine predstečajne nagodbe, trenutno nepoznanica. Naime, u predstečaju je koncem 2015. sklopljena predstečajna nagodba za Geofiziku, no krenuli su problemi s likvidnošću te prema portalu Poslovna.hr blokada već traje 132 dana.

Kriza u poslovanju počela je 2011., uglavnom zbog izloženosti poslovima u Libiji: dok je 2010. ostvarila 200-njak mil. kuna prihoda, u 2014. su oni bili srezani na petinu. U planu restrukturiranja, uz podršku vjerovnika, za 2020. projiciran je oporavak poslovanja povratkom na predkrizne razine. Sredinom 2015. stoga je povećan i temeljni kapital tvrtke ulaganjem prava kroz pretvaranje tražbina. U slučaju stečaja, kako su iz Geofizike svojedobno procjenjivali, oko 92 mil. kuna iznosi likvidacijska vrijednost imovine, dok bi nakon namirenja prioritetnih i razlučnih vjerovnika još moglo biti namireno oko 3% ostalog duga. Obveze utvrđene u  predstečaju iznosile su gotovo 400 mil. kn. 

Komentirajte prvi

New Report

Close