GALERIJA: Končar pustio u pogon hidroelekranu u Kostarici

Autor: Ksenija Puškarić , 08. travanj 2013. u 10:23
Press foto

Hidroelektrana Toro 3. koju je proizvelo čak šest društava iz Končara, svečano je danas puštena u pogon u Kostarici.

Hidroelektrana Toro 3. koju je proizvelo čak šest društava iz Končara, svečano je danas puštena u pogon u Kostarici.

Vlasnik HE Toro 3, vrijedne čak 8,3 milijuna eura, tvrtka Junta Administrativa del Servicio Electrico Municipal de Cartago (JASEC) je sklopila ugovor s Končar – Inženjeringom za energetiku i transport (KET) za projektiranje, proizvodnju, isporuku, nadzor nad montažom i puštanje u pogon dvaju generatora snage 29,7 MVA zajedno sa sustavima uzbude, monitoringom vibracija agregata, opremom generatorskog napona i zvjezdišta, oklopljenih sabirnica i transformatorima vlastite potrošnje. Krajem prošle godine u HE Toro 3 završena su ispitivanja, oprema je puštena u pogon i hidroelektrana je ušla u komercijalni rad.

Nakon završetka trebalo je ostvariti 600 sati pokusnog rada po agregatu što je uspješno završeno.  Izgradnja ove hidroelektrane nastavak je uspješnih projekata KONČARA na tržištu Kostarike gdje je 2007. godine uspješno završena i puštena u rad HE Cariblanco, udaljena svega 13 kilometara od HE Toro 3.  HE Toro 3 smještena je u blizini mjesta Marsella de Venecia. To je treća u nizu hidroelektrana na rijeci Toro, a s HE Toro 2 povezana je cjevovodom i tunelom. Svečanost službenog puštanja u rad obilježil je i predsjednica Kostarike Laura Chinchilla.

Osim KET-a, u izgradnji su sudjelovala i Končareva poduzeća Generatori i motori, Institut za elektrotehniku, Elektronika i informatika, Sklopna postrojenja te Metalne konstrukcije. Iz Konlara poručuju da i dalje ostaju na tržištu Kostarike te nastavljaju s pregovorima oko nastavka nekoliko velikih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close