GALERIJA: Brodosplit izgradio podmorski podizač naftovoda koji može podizati cjevovode teške i do 25 tona

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2014. u 19:29
Press foto

Jedinstven projekt, kažu iz Brodosplita.

U radionici Brodosplit-Strojne obrade d.o.o. danas je održana prezentacija i isporuka podmorskog podizača naftovoda (Pipeline Lifting Tool), koji na 3000 m morske dubine može podizati cjevovode težine i do 25 tona.

"Ovaj jedinstveni projekt, iskorak je Brodosplita prema off-shore tržišnom programu, a rezultat je zajedničke suradnje s tvrtkom Lagena iz Sutivana na Braču, prema čijim nacrtima je i izrađen", stoji u priopćenju Brodosplita.

– Ovim projektom smo dokazali da smo u stanju pružiti proizvod kakav treba vrhunskim svjetskim naftnim kompanijama. Brodosplit do sada kao veliki sustav nije prepoznavao uvijek potrebe manjih tvrtki, međutim ovo je sigurno jedna prekretnica i to želimo naglasiti", istaknuo je Darko Pappo dodavši da će Brodosplit i dalje, u razvoju pratiti tvrtku Lagena, ali i bilo koju drugu koja će se pojaviti s proizvodima koji se mogu plasirati na zahtjevnim tržištima.

Podmorski podizač naftovoda (Pipeline lifting tool) hidraulički je upravljan uređaj namijenjen manipulaciji naftovodnim cijevima na dubinama do 3000 m. Uređaj je u potpunosti upravljan daljinski upravljanom ronilicom (ROV) kojom se upravlja s operativnog plovila. Praktičnost i korisnost ovog uređaja dolazi do izražaja prilikom obavljanja redovitog održavanja naftovodnih cijevi, bilo da se radi o dodatnom podupiranju cijevi, popravku cijevi ili pak zaštićivanju naftovodnih cijevi od erozije. 

– To je bio zahtjevan posao jer smo sa vrlo krhkom konstrukcijom morali podizati velike terete tako da je on testiran na 37,5 tona. Naša se tvrtka već 12 godina bavi ovakvim programom. Radili smo i druge uređaje i to one koji režu i obrađuju krajeve cjevovoda. Imamo cijelu paletu proizvoda koji sada radimo za taj program", rekao je Roko Zuanić priznati brački inovator koji je 2012. godine dobio nagradu za "Hidraulični uređaj za saniranje oštećenja prirubničkog spoja podvodnog cjevovoda pod tlakom" kojeg je razvila njegova obiteljska tvrtka Lagena. 
– Mi smo još radili i pripremu, te montažu hidrauličnog sistema. Od samog početka dizajna do danas prošlo je četiri mjeseca. Cjelokupni proizvod je nastao u Hrvatskoj. Bilo je naporno, ali uspjeli smo, kazao je Matko Zuanić.

 

Ovim uređajem moguće je podići naftovodnu cijev promjera od 4“ do 20“ s maksimalnom nosivošću od 25 T na pjeskovitom ili muljevitom tlu. Prilikom rada na muljevitom tlu uređaj koristi produžetke na potpornim nogama koji povećavaju dodirnu površinu uređaja i tla. 

Potporne noge uređaja pojedinačno su upravljive što omogućava jednostavnu adaptaciju terenu na koje se izvodi zahvat. Nagib terena od 0.5m ne predstavlja problem za ovaj uređaj. Uređaj je pokretan hidrauličkim agregatom smještenim na ronilici (ROV), a za obavljanje hidrauličkih funkcija koristi se ekološki prihvatljiv fluid ne štetan za morsku floru i faunu. 

Sastavni dio hidrauličkog upravljačkog sustava čini i sustav ventila za slučaj nužde kojima je moguće odspojiti uređaj od naftovoda u slučaju kvara i podići ga na površinu. Transport uređaja olakšan je zbog sklopivosti potpornih nogu što omogućuje da se uređaj bez poteškoća prevozi u 10 stopnom offshore kontejneru. 

Korištenjem Podmorskog podizača naftovoda ostvaruju se značajne uštede vremena i novca potrebnog za izvođenje operacija redovitog održavanja naftovoda. Uz pomoć podizača naftovoda operaciju je moguće izvesti brzo i efikasno uz maksimalnu sigurnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close