FOTO: U Rijeci otvorena trafostanica vrijedna 165 milijuna kuna, strujom će opskrbljivati 50 tisuća potrošača

Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Saša Dujmić, član Uprave HEP-a, istaknuo je da su oni s oko 2,5 milijardi godišnjih ulaganja jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će ove godine u prijenosnu i distribucijsku mrežu investirati 1,45 milijardi kuna, rečeno je na otvaranju trafostanice Turnić u Rijeci, a što je projekt težak ukupno 165 milijuna kuna. Nikola Šulentić, direktor HEP-ODS-a pojasnio je da je vrijednost samog objekta, koja je zajednička investicija HEP-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava HOPS, 90 milijuna kuna, a dodatnih 70-ak milijuna kuna koštali su radovi na okolnim mrežama. TS Turnić, koja će strujom opskrbljivati 50 tisuća potrošača, je četvrta od ukupno pet planiranih trafostanica do 2020. u Rijeci koje će omogućiti sigurniju opskrbu tog lučkog grada.

Saša Dujmić, član Uprave HEP-a, istaknuo je da su oni s oko 2,5 milijardi godišnjih ulaganja jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj. „Važno je istaknuti da HEP grupa svoje investicije u najvećoj mjeri provodi angažiranjem domaćih tvrtki, a što je bio slučaj i s izgradnjom TS Turnić u kojoj su većinu poslova obavili Končar KET, HELB, Ravel, Lavčević inženjering, GP Krk, Elektrocentar Petek te Tehnoelektro Đakovo“, kazao je Dujmić.

Važnost HEP-ovih investicija naglasio je i Ante Čikotić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. „Ovaj projekt, kao i ulaganje HEP-a u prijenosnu i distribucijsku mreže koja samo u ovoj godini iznose 1,45 milijardi kuna, smjer su kojim treba nastaviti i dalje. HEP je naša strateška kompanija od koje imamo velika očekivanja i ona mora biti motor gospodarskog razvoja“, kazao je Čikotić. Dodao je da će razvoju energetike na Kvarneru dodatni zamah dati izgradnja LNG terminala na Krku, a što je planirano do kraja 2019. Čikotić očekuje da će ukapljeni plin omogućiti da najveći dio energetskih postrojenja na ovom području počne koristiti ovaj ekološki i prihvatljivi energent. Osim toga, državni tajnik je najavio da uskoro kreće projekt mikrosolara koji bi trebao obuhvatiti od 100 do 150 tisuća kućanstava, a na koji način bi se dobila povoljna i ekološki prihvatljiva energija.

Iz samog HEP-a pojašnjavaju da ove godine planiraju uložiti milijardu kuna u distribucijsku mrežu te oko 450 milijuna kuna u prijenosnu mrežu. Te investicije obuhvaćaju izgradnju, rekonstrukciju, revitalizaciju i sanaciju gotovo 300 trafostanica različitih naponskih razina, izgradnju, zamjenu i rekonstrukciju oko 3000 kilometara raznih dalekovoda, podzemnih i podvodnih kabela te mreže niskog napona.

Komentari (1)
  • VasIsusK
    VasIsusK 18:30 26.4.2017.

    HEP je najveci investitor koji redovito angazira domace firme koje se za to redovito oduzuju ‘kickback’ provizijama HEPovoj upravi, lokalnim direktorima i ekipi oko njih koja sve to omogucije. Sere mi se od ovakvih objava o ‘velikim investicijama’ firme koje je monopolist, koji K pisete bez jedne kriticke recenice, samo prenosite sranja koja je netko rekao bez imalo razmisljanja i analize.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!