FOTO: Kolinda Grabar Kitarović posjetila tvornicu u Humu na Sutli

Autor: Poslovni.hr/H , 29. svibanj 2015. u 14:48
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Grabar-Kitarović uputila je čestitke vlasnicima tvrtke i radnicima jer, kako je naglasila, nisu svakodnevne prigode poput ove u kojoj se obilježava dovršetak velikih investicija u industrijskoj proizvodnji namijenjenoj izvozu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u petak tvrtku Vetropack Straža u Humu na Sutli u sklopu obilježavanja dovršetka dviju investicija te tvornice u vrijednosti od 215 milijuna kuna.

Riječ je o projektu remonta peći za proizvodnju obojenog stakla, u što je uloženo oko 150 milijuna kuna, te izgradnji postrojenja filtera za pročišćavanje otpadnih plinova, vrijednom oko 65 milijuna kuna.

Nakon obilaska pogona predsjednica Grabar-Kitarović, u govoru okupljenim uzvanicima, naglasila je da se može i mora raditi zajedno, bez obzira na stranačke ili bilo koje druge razlike, kako bi se potaknuo razvoj poduzetništva i gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta u cilju izlaska Hrvatske iz recesije. Dodala je da će to onda značiti još bolji i snažniji gospodarski rast koji se najavljuje.

Grabar-Kitarović uputila je čestitke vlasnicima tvrtke i radnicima jer, kako je naglasila, nisu svakodnevne prigode poput ove u kojoj se obilježava dovršetak velikih investicija u industrijskoj proizvodnji namijenjenoj izvozu.

"Ove investicije snažan su doprinos većoj konkurentnosti i poslovnoj uspješnosti naše jedine tvornice staklene ambalaže, a ujedno su u funkciji unapređenja ekološki prihvatljivih i energetski učinkovitih proizvodnih procesa koji dokazuju kako je održivi razvoj moguć u industriji i kako zbog brige o okolišu ne moramo zatvarati prostor razvoju i napretku naše industrije", izjavila je predsjednica.

Napomenula je kako u Humu na Sutli postoji sve što treba za snažniji rast gospodarstva, od proizvodnje, izvoza i radnih mjesta, ali i ulaganje u razvoj, tehnološki rast i inovacije.

Predsjednica je naglasila da gospodarska politika mora respektirati potrebe i zahtjeve gospodarstvenika, posebno kada traže uklanjanje nepotrebnih zapreka koje priječe dodatna investiranja, a time veće izglede za gospodarski razvoj i bolji život hrvatskih građana.

"Iznimno mi je drago čuti danas ovdje kako, bez obzira što je tvrtka s obiju strana granice, ne nailazite na prepreke i, štoviše, da su administracija i uprava i s jedne i s druge strane susretljivi, jer to je isto tako ključ razvoja", naglasila je predsjednica.

Grabar-Kitarović kaže da je svjesna da je danas veliki izazov svakom hrvatskom poduzetniku ostvarivati uspjehe u aktualnim nepovoljnim ekonomskim okolnostima te još uz konkurenciju koja se zaoštrava iz dana u dan. Na kraju svog govora uputila je iskrenu želju vodstvu tvrtke da i dalje ostvaruje nove uspješne poslove posebice na tržištima u inozemstvu u čemu imaju i njenu potporu.

Za vrijeme posjeta tvornici u Humu na Sutli predsjednica nije komentirala aktualna zbivanja na Markovom trgu u Zagrebu.

U Vetropack Straži s ove dvije investicije zaokružen je investicijski ciklus u vrijednosti 215 milijuna kuna čime je taj jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj dodatno modernizirao proizvodni proces.

Predsjednik uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak naglasio je da je u proteklih 20 godina, otkada je tu tvrtku preuzela švicarska Vetropack grupa, u tvrtku uloženo oko 1,2 milijarde kuna. Za izgradnju postrojenja filtera Premužak je rekao kako je to najveći ekološki projekt u povijesti Vetropack Straže.

Poslovanje tvrtke prošle je godine obilježila prodaja rekordnih 1,01 milijarde boca, što predstavlja rast prodaje od gotovo 10 posto. Remontom peći za proizvodnju obojenog stakla poboljšana je energetska učinkovitost i poboljšana je kvaliteta staklene ambalaže. Vetropack Straža sada ima kapacitet od 250 tisuća tona staklene ambalaže godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close