Folije za lijekove zadarskog Aluflexpacka na američkom tržištu

Autor: Sandra Livajić , 31. siječanj 2007. u 06:30

U rujnu prošle godine tvrtka je postala vlasnik 99 posto dionica Baron S.A., najvećeg poljskog proizvođača steral aluminijske folije namijenjene izradi posudica za hranu za životinje i ljudsku prehrambenu industriju

Stjecanjem potvrde Drug Master File (DMF) od strane Uprave za hranu i lijekove SAD-a (FDA), za svoju blister foliju, tvrtka Aluflexpack iz Zadra dobila je mogućnost proširenja svojeg asortimana i jačanje pozicije na tržištu jer zahvaljujući američkoj potvrdi može konkurirati među farmaceutskim kućama i njihovim proizvodima namijenjenim američkom tržištu. Dobiveni Drug Master File (DMF) broj 19868 dodijeljen je blister foliji 20 my, a omogućuje farmaceutskim kućama plasiranje na američko tržište pakovina lijekova u blister foliji Aluflexpacka.

Ambalaža
Aluflexpack je društvo s ograničenom odgovornošću osnovano u lipnju 2001. sa sjedištem u Zadru, kao slijednik zadarskog Folijaplasta osnovanog još 1981. godine. U vlasničkoj strukturi zadarske tvrtke uz Hypo banku još su Kraš i Franck. Danas AFP ima proizvodne pogone na četri lokacije, u Zadru, Umagu, Drnišu i Omišu, te zapošljava oko 600 djelatnika. Osnovna je djelatnost AFP-a proizvodnja savitljive ambalaže i prerada aluminijske folije. Proizvodni pogon u Zadru pretežno je orijentiran na proizvodnju ambalaže namijenjene mljekarskoj i farmaceutskoj industriji. Pogon u Umagu pretežno je orijentiran na proizvodnju za prehrambenu, konditorsku, mesnu te industriju pića. Omiška tvornica specijalizirala se za proizvodnju Sterala (meso), konzerve (mesne i riblje) i pillerproof zatvarača, dok je drniški pogon specijaliziran za lakiranje i ekstruziju. Godišnja proizvodnja zadarske tvrtke iznosi oko 15.000 tona aluminijskih prerađevina. Nekada najveći proizvođač oplemenjenih metala i aluminijskih vrpci u bivšoj državi, omiški Omial, s novim vlasnikom vraća nekadašnji sjaj. U rujnu prošle godine postali su vlasnici 99 posto dionica Baron S.A., najvećeg poljskog proizvođača steral aluminijske folije namijenjene za izradu posudica za hranu za životinje i ljudsku prehrambenu industriju, a najavljuju i otvaranje novih radnih mjesta. Za poljsku tvornicu Omial izdvojio je 2,5 milijuna eura, a u ove dvije godine otkada je Omial ‘u rukama’ zadarskog Aluflexpacka, u obnovu omiške tvornice uloženo je 3,5 milijuna eura.

Izvoz
Aluflexpack je najveći hrvatski proizvođač savitljive ambalaže za kavu, slatkiše, meso, mliječne i prehrambene proizvode, te farmaceutsku industriju. Udio zadarske tvrtke na hrvatskom tržištu iznosi otprilike 60 posto. Oko 65 posto svojih proizvoda izvozi u europske zemlje, prvenstveno u Austriju, Italiju, Njemačku, Poljsku, Češku te države nastale iz Jugoslavije i Iran, i najveći je izvoznik u Zadarskoj županiji. Najveći poslovni partneri AFP-a na domaćem tržištu su Franck, Kraš. Podravka, Lura i Pliva, dok su najveći inozemni partneri AFP-a Ferrero, Bauer, Stork itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close