Fitch snizio rejting ZABE, izgledi stabilni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2014. u 10:57
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Agencija Fitch snizila je dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke (ZABA) za jedan stupanj, na ‘BBB-‘, uz stabilan izgled, što je rezultat nedavnog snižavanja rejtinga Hrvatske.

Agencija Fitch snizila je dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke (ZABA) za jedan stupanj, na 'BBB-', uz stabilan izgled, što je rezultat nedavnog snižavanja rejtinga Hrvatske.

Fitch Ratings je objavio da je snizio kreditni rating ZABE s 'BBB' na 'BBB-', što je za dvije razine iznad važećeg rejtinga hrvatske države, dok je izglede revidirao s negativnih na stabilne.

U toj agenciji ističu kako vjeruju da će vlasnik ZABE, talijanski Unicredit i dalje imati snažnu sklonost podupirati Zagrebačku banku s obzirom na važnost središnje i istočne Europe u njegovoj strategiji, te bi bilo normalno da je rejting ZABE jedan stupanj ispod Unicreditova.

Međutim, dugoročni rejting ZABE ograničen je kreditnim rejtingom Hrvatske. A ta je agencija u petak snizila kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, na 'BB' za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i 'BB+' u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug. Ujedno, izglede je revidirala iz negativnih u stabilne.

Iz Fitcha poručuju da bi Zabin rejting mogao biti dodatno smanjen ako Unicredit značajno promjeni svoju strategiju u središnjoj i istočnoj Europi na način da se snize očekivanja potpore matične kompanije njezinim podružnicama općenito, ili ako će sniziti kreditni rejting hrvatske države, što ne smatraju vjerojatnim scenarijem, s obzirom na njegove stabilne izglede.

S druge, pak, strane, eventualno podizanje Zabina rejtinga vezano je uz podizanje rejtinga hrvatske države, a kako je on prije par dana snižen, u Fitchu smatraju da to nije vjerojatno u kratkom ili srednjem roku.

Iz ZABE ističu da navedena promjena rejtinga nije povezana s fundamentima i financijskim rezultatima Banke, nego je pod utjecajem rejtinga Republike Hrvatske, pa je tako i posljednja ocjena agencije Fitch rezultat promjene rejtinga države.

„Zagrebačka banka u okruženju povećanih rizika u gospodarstvu nastavlja sa stabilnim poslovanjem temeljnim na visokom kapitalu, raspoloživoj likvidnosti, nastavku generiranja prihoda u poslovanju sa svim segmentima klijenata, adekvatnom upravljanju rizicima i efikasnom upravljanju troškovima“, navode iz te banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close