Financijska izvješća za treće tromjesečje 2011.

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2011. u 22:00

Hrvatski telekom – Combis ICT postao novi izvor prihoda
PRIHOD 6,09 mlrd. kuna
DOBIT 1,48 mlrd. kuna

U petak je Hrvatski telekom objavio da je u devet mjeseci zabilježio istu neto dobit kao i prošle godine, a nakon toga je kompanija priopćila da je u Saboru prihvaćen Vladin plan o ukidanju nameta od šest posto na mobilne komunikacije te da odluka stupa na snagu 1. siječnja. Nizu dobrih vijesti za najvećega telekom operatera u Hrvatskoj može se pridodati i podatak da mu je EBITDA marža u prvih devet mjeseci 2011. narasla sa 45,2 na 46 posto te kako kompanija napokon može i financijski iskazati da ima novi rastući izvor prihoda – ICT segment koji je dobila lanjskom akvizicijom Combisa. Gotovo svi ostali financijski i poslovni pokazatelji su u padu. Ukupan prihod pao je za 3,6 posto, na 6,09 milijardi kuna, operativna dobit manja je 2,1 posto, na 2,79 milijardi kuna, a neto dobit nakon manjinskog interesa manja je za 0,1 posto, na 1,48 milijardi kuna. Predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić kaže da je operater u teškim gospodarskim postigao solidne rezultate. “Nastavili smo provoditi čvrsto upravljanje troškovima te smo iskazali solidnu maržu EBITDA-e, pri čemu je Combis, pružatelj ICT usluga, dao pozitivan doprinos našem poslovanju”, ističe Mudrinić. Tvrdi da je unatoč daljnjim regulatornim pritiscima i intenzivnome tržišnom natjecanju u svim područjima HT uspio zadržati vodeći položaj u svim segmentima poslovanja. Hvali Vladin prijedlog o ukidanju naknade od 6% na usluge u pokretnim mrežama, uvedene 2009. godine. “Međutim, postojeći regulatorni okvir i dalje odgađa ulaganja u optičku infrastrukturu sljedeće generacije koja bi pomogla poticanju gospodarskog rasta u Hrvatskoj”, naglašava Mudrinić. Prema izvješću HT-a, Prihodi od fiksnog i mobilnog telefoniranja pali su za 12,3%, na 3,35 milijardi kuna. Podatkovne usluge, među kojima je i internetska potrošnja, bilježe rast 0,9%, na 1,95 milijardi kuna, a ostali segmenti, koji ne čine veći udio u prihodima, uglavnom bilježe pad. Izuzetak je jedino segment koji HT promatra pod kategorijom “ostalih prihoda”, a riječ je o ICT uslugama, gdje ej kompanija u devet mjeseci ove godine čak 535 milijuna kuna ili 106,5% rasta u odnosu na lani. Riječ je o novom izvoru prihoda, a HT navodi da mu je Combis donio 281 milijun kuna, a HT kao grupa od pružanja ICT usluga uprihodio čak 422 milijuna kuna, što znači da bi, ako se takav trend nastavi, do kraja godine mogao postati najveći pružatelj ICT usluga u Hrvatskoj. Kompanija povlači novac iz banaka, pa sada u depozitima ima 2,43 milijarde kuna, što je 820 milijuna kuna manje nego lani. Nastavno na to, i ukupna imovina tvrtke manja je za milijardu kuna i sad iznosi 12,53 milijarde. (Bernard Ivezić)

Belje – Prodaja porasla za 17,8 posto
PRIHOD 1,18 mlrd. kuna
DOBIT 3,6 mil. kuna

Belje je na kraju rujna zabilježilo 1,06 milijardi kuna prihod od prodaje kroz prodaju cijele lepeze mesno-mlinarsko-mliječnog i vinskog asortimana dok je u istom razdoblju prošle godine prihod od prodaje iznosio tek 752,7 milijuna kuna. Skokom prodaje za 17,8 posto posebno je zadovoljan prvi čovjek Belja Goran Pajnić. Ukupan prihod Belja u tom razdoblju dosegnuo je pak 1,18 milijardi, rashodi su iznosili 1,17 milijardi kuna, a neto dobit 3,6 milijuna. (Božica Babić)

Dukat – Prihod od izvoza 10,6 posto veći
PRIHOD 1,82 mlrd. kuna
DOBIT 81,2 mil. kuna

Snažnom izvoznom strategijom Dukat je u devet mjeseci 2011. uvećao prihode u inozemstvu za 10,6 posto, na 582,8 milijuna kuna. Istodobno je rast prodaje Dukatova asortimana na domaćem tržištu iznosio samo 3,1 posto, dok je ostvareni prihod bio nešto veći od 1,23 milijarde kuna. Ukupni rast prodaje zadržao se na 5,4 posto, uz prihod u visini 1,82 milijarde kuna. Neto dobit u istom razdoblju pala je 27,6 posto, na 81,2 milijuna kuna. (Božica Babić)

Podravka – Rekordna dobit u devet mjeseci
PRIHOD 2,69 mlrd. kuna
DOBIT 100,4 mil. kuna

Brojne afere, koje su nedavno uzdrmale poslovanje koprivničke Podravke, u dnevnoj su operativi izgleda konačno počele blijediti. Ilustrira to rezultat ostvaren za prva tri kvartala 2011. u kojem stoji da je Grupa Podravka zabilježila rekordnu neto dobit od 100,4 milijuna kuna, što je rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. Ukupna prodaja koprivničke prehrambeno-farmaceutske industrije u spomenutom razdoblju rezultirala je prihodom u iznosu od 2,69 milijardi kuna što je rast od četiri posto u odnosu na poslovni učinak zabilježen na kraju rujna 2010. Glavninu prihoda ostvarila je naravno prodaja realizirana preko Podravkina strateškog poslovnog područja Prehrana i pića, u odnosu na lani rasla je tri posto na 2,13 milijardi kuna. Rast prihoda potaknula je znatno bolja prodaja Podravkina asortimana na inozemnim tržištima pa je tako rekordan uspjeh, rast od 59 posto ostvaren u Austriji. Istovremeno, u Češkoj je rezulat bolji 16 posto, dok je prodaja u Australiji i Srbiji rasla također dojmljivih 14%. Podravka je kroz sektore hrana i meso na domaćem tržištu u devet mjeseci ostvarila 1,29 milijardi kuna. Manja prodaja vezana je samo uz sektor pića, pala je 11% na 155 milijuna kuna. Prodaja u području farmaceutike donijela je Podravka Grupi 558 milijuna kuna, što na godišnjoj razini predstavlja rast od osam posto. I ovdje su najveći potisak dala inozemna tržišta, koja su u prosjeku rasla 16 posto. Najveći doprinos dali su Turska (114%) i Slovenija (41%) te Rusija (26%) i Bosna i Hercegovina (10%). Istodobno domaća prodaja bila je veća samo za tri posto, uglavnom zbog bolje prodaje lijekova na recept. Operativna dobit (EBIT) Grupe Podravka rasla je 21%, dok je operativna marža (EBIT marža) iznosila 7,2%. U prvih devet mjeseci, izvijestili su iz Podravke dioničare preko Zagrebačke burze, ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja usmjerenih u modernizaciju proizvodnje i proširenje postojećih kapaciteta, iznosila je 68,5 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Miroslav Vitković iznimno je zadovoljan devetmjesečnim poslovnim učinkom tvrtke. Unatoč gospodarskoj krizi, ocjenjuje Vitković, ovo je jedan od najboljih rezultata u novijoj povijesti Podravke. (Božica Babić)

Adris grupa – Manje cigareta, više riba
PRIHOD 2,5 mlrd. kuna
DOBIT 660 mil. kuna

Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila rast ukupnog prihoda 5,6 posto, na 2,5 milijarde kuna. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,2 milijarde kuna te su u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem veći 2,8 posto. Operativna dobit rasla je tri posto i iznosi 451 milijun kuna, a dobit prije poreza veća je 18 posto i iznosi 660 milijuna kuna. Analiza rezultata duhanske poslovne jedinice pokazuje da je TDR u prvih devet mjeseci ove godine prodavao 12 posto manje nego u istom razdoblju lani. To se pripisuje padu potrošnje zbog rasta poreznog tereta i maloprodajnih cijena te padu kupovne moći zbog ekonomske krize. Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe Cromaris u prvih devet mjeseci prodaju je povećala 52 posto, pri čemu je prodaja u izvozu gotovo udvostručena. U kompaniji podsjećaju da je završen proces dokapitalizacije društva Cromaris vrijedan 155 milijuna kuna, što je preduvjet održivosti tog biznisa. Cromaris danas posluje u uvjetima znatnog pada subvencija, čije se ukidanje očekuje najkasnije ulaskom Hrvatske u EU, napominju u Adrisu. (Ksenija Kale, Marija Crnjak)

Riviera Adria Grupa – Isplativo pripajanje
PRIHOD 685 mil. kuna
DOBIT 137,9 mil. kuna

Rezultati tvrtke Riviera Adria, najveće turističke tvrtke nastale u rujnu pripajanjem tvrtki Rabac i Zlatni otok, pokazuju da je odluka o pripajanju isplativa, tvrde u kompaniji koja posluje u sklopu Grupe Valamar. Riviera Adria u prvih devet mjeseci ostvarila je ukupno 503 milijuna kuna prihoda, što je 16 više nego lani, uz dobit prije oporezivanja od 117 milijuna kuna ili 66 posto veću nego lani. Riviera Adria Grupa pak, u čijem je sastavu i Dubrovnik Babin kuk, ostvarila je ukupan prihod od 685 milijuna kuna, odnosno 15 posto više, dok je dobit grupe porasla za čak 126 posto. U tvrtki napominju da je konsolidiranjem poslovanja nakon procesa spajanja značajno smanjen rast rashoda. (Marija Crnjak)

Maistra – Noćenja 7% više
PRIHOD 572,4 mil. kuna
DOBIT 133,8 mil. kuna

Adrisova turistička kompanija Maistra u devet mjeseci ove godine ostvarila je 572,4 milijuna kuna prihoda, što je 14 posto više nego lani u istom razdoblju. Unatoč povećanju rashoda, Maistra u svom izvješću prikazuje porast operativne dobiti za 16 posto, a dobit iznosi 133,8 milijuna kuna. Rovinjska tvrtka u ovoj je sezoni ostvarila sedam posto više noćenja nego lani, a u kompaniji napominju da je i trenutni buking za naredno razdoblje bolji od prošlogodišnjeg. (Marija Crnjak)

Arenaturist – Dobit veća od plana
PRIHOD 232 mil.kuna
DOBIT 35 mil. kuna

Porast broja noćenja od 25 posto u pulskom Arenaturistu popratio je porast ukupnih prihoda za 18,4 posto u odnosu na lani, te porast bruto dobiti koja je ove godine dosegnula neplaniranih 35 milijuna kuna dok je lanjska dobit bila na razini 24 milijuna kuna, navodi se u izvješću tvrtke za prvih devet mjeseci. (Marija Crnjak)

Komentirajte prvi

New Report

Close