‘Faust Vrančić’ povukao gotovo milijun eura

Autor: Ksenija Kale , 23. travanj 2012. u 22:00

Grad Vodice zahvaljujući fondovima EU dovršava u Prvić Luci na otoku Prviću memorijalni centar posvećen velikom hrvatskom izumitelju, jezikoslovcu, inženjeru i biskupu

Grad Vodice povukao je 960.000 eura iz pretpristupnog programa Europske unije IPA IIIC za projekt “Završetak memorijalnog centra Faust Vrančić”. Zahvaljujući tome projektu, vrijednom 1,3 milijuna eura, grad Vodice dovršava memorijalni centar u Prvić Luci na otoku Prviću posvećen tom velikom hrvatskom izumitelju, jezikoslovcu, polihistoru, inženjeru i biskupu.

Europska unija se u projekt uključila nakon što su Vodice uložile otprilike 450.000 eura i obavile najveći dio osnovnih građevinskih radova. Projekt je počeo 18. prosinca 2010. i trebao bi trajati 18 mjeseci, no grad Vodice planira zatražiti njegovo produljenje. “Pripremamo dokumentaciju i tražit ćemo produljenje roka od tri mjeseca s obzirom na vremenske nepogode koje su nam otežale radove od skoro mjesec dana, niske temperature, snijeg i jaka bura”, ističe Luka Lipić, vodički dogradonačelnik i voditelj projekta. Radovi u sklopu projekta obuhvaćaju građevinske i zanatske radove, ventilaciju, klimatizaciju, vodovod, kanalizaciju i elektroinstalacije. Vanjski izlošci će biti izrađeni u prirodnoj veličini, uključujući viseći most, mlin za masline i padobran, a predviđen je i multimedijalni sustav. Projekt, u koji su uključeni domaći stručnjaci, za cilj ima ostvariti dodatnu turističku ponudu za grad Vodice, oživjeti i revitalizirati otok Prvić te otvoriti nova radna mjesta posebice na tome otoku te privući turiste, čime bi se otvorilo i novo tržište.

“Budući da je ovo prvi projekt EU grada Vodica i nismo dosad u tome imali iskustva, zatražili pomoć od Regionalne razvojne agencije Šibenik, koja nam je izašla ususret”, priča Lipić. Kao najveće probleme u pripremi i provedbi projekta Lipić ističe teškoće s natječajnom dokumentacijom s obzirom na složenost projekta koji je multimedijalni i multifunkcionalni, a kojim se želi promovirati slava velikog Šibenčanina Vrančića, izumitelja padobrana. “Fast Vrančić bio je genijalac svojega doba u svjetskim razmjerima pa su posebno zanimljivi vanjski eksponati u prirodnoj veličini, žičana konstrukcija njegova poznatog padobranca te drveni mlin za masline, koji će biti u funkciji, a iz kojeg se može dobiti ulje, što je posebna atrakcija za posjetitelje koji će moći ubaciti šaku maslina, napraviti ulje i ponijeti ih kao suvenir.

Nadalje, tu je i lančani most s dvije kule preko kojeg će se moći prelaziti s jedne strane na drugu te vjetroturbina koja je također Vrančičev izum“, priča Lipić. Što se tiče manjih maketa, one će biti stalni postav u unutarnjem dijelu memorijalnog centra i biti pokretane uglavnom snagom vode ili vjetra, dodaje. Posebna pozornost posvetit će se i hortikulturnom uređenju okolnog prostora. Voditelj projekta napominje da će memorijalni centar posjetitelje primati tijekom cijele godine. ”Memorijalni centar imat će svoje vodiče, a zamišljeno je i da posjetitelji dobiju slušalice te će moći prolaziti individualne ture. Također je zamišljeno da memorijalni centar bude iskorišten za prezentaciju filmova, raznih kulturnih događanja, komornih gudačkih kvarteta i slično, dakle cijele godine”, napominje Lipić.

O projektu

Nova turistička ponuda
Cilj projekta je ostvariti dodatnu turističku ponudu za Grad Vodice, oživjeti i revitalizirati otok Prvić te otvoriti nova radna mjesta, ponajprije na tome otoku.

Multimedijalni sustav
Najzanimljiviji dio projekta je stalni postav brojnih Vrančićevih izuma, među kojima su padobran i viseći most, koji će biti obogaćen multimedijalnim sustavom.

Komentirajte prvi

New Report

Close