Europska unija financira Biocentar sa 16,3 milijuna eura

Autor: Majda Žujo , 13. veljača 2012. u 22:00

Ocjenom AZTN-a da financijska konstrukcija ne sadrži državne potpore otklonjene su regulatorne prepreke za pokretanje Inkubacijskog centra za bioznanosti

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prošloga je tjedna utvrdila da financijska konstrukcija provedbe projekta Inkubacijski centar za bioznanosti (Biocentar) ne sadrži državne potpore u smislu Zakona o državnim potporama.

Prijedlog da ocijeni je li riječ u konkretnom slučaju o državnoj potpori, Agenciji je dostavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa sredinom 2011., uz obrazloženje kako je riječ o prijedlogu dodjele potpore za obavljanje usluge od općega gospodarskog interesa. Projekt Biocentra će sa 16,3 milijuna eura financirati Europska unija (EU) u sklopu programa IPA, dok će Republika Hrvatska u njemu sudjelovati sa 2,4 milijuna eura. Centar bi trebao biti namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji se bave istraživanjem i inovacijama u bioznanosti. Korisnicima bi centar na komercijalnoj osnovi trebao davati podršku u stvaranju biotehnološke infrastrukture (BIOfacility), kroz inkubacijske programe (BIOIncubation), transfer tehnologija sa sveučilišta u gospodarstvu (BIOTransfer), podršku u edukaciji i stvaranju mreže znanja te im osiguravati pružanje drugih usluga kao što su, primjerice, konzultantske. Dovršetak objekta Biocentra predviđen je za kraj 2013. godine. AZTN je zaključio da nije riječ o projektu kojem se mogu dodijeliti potpore za obavljanje službe od općega gospodarskog interesa. Stoga su u proteklom razdoblju izvršene dorade i prilagodbe projekta, osobito one koje se odnose na organizaciju aktivnosti vezano uz izgradnju, upravljanje i planiran način poslovanja Biocentra. Vladinom je uredbom osnovana javna ustanova Poslovnoinovacijska agencija RH (Bicro), u vlasništvu Republike Hrvatske, koja će biti nositelj izgradnje Biocentra. Upravitelj projekta bit će posebno osnovano trgovačko društvo Bicro Biocentar, a ono će usluge korisnicima pružati na komercijalnoj osnovi. Budući da ni vlasnik ni upravitelj neće ostvarivati ekonomske prednosti od vlasništva, odnosno upravljanja centrom, dok će mala i srednja poduzeća najam i korištenje usluga Biocentra plaćati po tržišnoj cijeni, razvidno je da nije riječ o projektu koji sadrži potpore i za koji je potrebno Agencijino odobrenje, zaključuje se u priopćenju AZTN-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Inkubatori firmi su besmislica. Ni u bogatim ekonomijama u kojima se brzo posluje i budjeti su enormni za dobre ideje i obecavajuce start-upove inkubatori su propali. Pogledajte samo sudbinu McKinsey-evih inkubatora u New Yorku i Muenchenu. Svaki put kada sretnem u New Yorku A. Weinberga (danas Senior Patner u McKinsey uredu u New Yorku) ga gnjavim u vezi bedaste strateske odluke da McK. pokrene inkubatore firmi! Oba su otvorena s velikim ambicijama, imala su super budjete, super pomoc iz McKinsey-a (novac, stratetski savijeti, pristup klijentima..) i nisu rezultirali ijednom suvislom firmom. McKinsey ih je nakon 10 godina zatvorio. Oba, I New York i Muenchen.

Problem sa Biocentrom je i to sto u Hrvatskoj nema suvislog R&D koji bi mogao sanjati da ce postati start-up. Nazalost. I tako ce ostati 20-30 godina jer ovo drustvo nema odakle isfinancirati biolosko-farmaceutsko-geneticki-life-science start-up. Bedasto je uopce pokusvati tako nesto. Hrvatska jos uvijek ne shvaca koliko je siromasna, koliko su ograniceni budzeti i u kojim djelatnostima uopce moze traziti svoju sansu? Spomenute djelatnosti su put u siguran neuspijeh.

Hrvatska eventualno moze nesto postici u djelatnostima za ciji razvoj ne treba toliko kapitala to je IT (kao npr za biotech/life-science), gdje su rezultati vidljivi za 2-3 godine (u IT) a ne za 7.10 (biotech/life science), gdje je marginalni trosak proizvodnje izuzetno nizak (u IT) (u bitech/life-science traba sagraditi tvornicu necega u softwareskoj industriji kopirajne medija sa Sw je prakticki besplatno, kao i dostava user key.-a za downloadajne SW).
Hrvatska da ima strategiju kao sto nema, bi definirala 4-5 podrucja u kojima imam nesto znanja koje moze isfinancirati i samo njih razvijala iducih 10 godina; ovo drustvo je siromasno da bi finaniralo bilo koju granu aplikativne znanosti.

Jedino dobro u vezi Biocentra je da ce u Hr uci neki EU novac koji ce se potrositi na cigle, zbuku, opremu laboratorija…no to je slaba korist.

New Report

Close