Eurocable uvozi 13.000 tona bakra za 100 milijuna dolara

Autor: Darko Bičak , 04. travanj 2012. u 22:00

Predsjednik Uprave Eurocablea kaže da su dobili skup, ali kvalitetan bakar koji će osigurati pune proizvodne kapacitete kompanije

Eurocable je ugovorom sa švicarskim Glencoreom, vrijednim 100 milijuna dolara, osigurao dovoljne količine bakra za zadovoljenje narudžbi u ovoj godini. Kako je za Poslovni dnevnik pojasnio Ernest Tolj, predsjednik Uprave Eurocablea, riječ je o vrlo kvalitetnom ugovoru kojim će hrvatski proizvođač kabela dobiti 13.000 tona bakrenih katoda s kojima će moći održati svoje kapacitete na 100 posto zaposlenosti do kraja godine.

Visoka cijena bakra
“Dobili smo skup, ali kvalitetan bakar. Cijena ovog metala posljednjih godina divlja na svjetskom tržištu te se od 2009. udvostručila. To nam predstavlja određen problem, no sada je malo zatišje na tržištu pa smo procijenili da je sada pravi trenutak za ovako veliku narudžbu”, kazao je Tolj. Iako u Eurocableu nisu željeli govoriti o konkretnoj cijeni pravdajući se poslovnom tajnom, bakar je jučer na burzi u Londonu postizao cijenu od 385 dolara. Ovaj plemeniti metal je cjenovno potonuo 2008. najavljujući krizu, no prošle godine dosezao je vrijednost i do 541 dolar. Ove godine Eurocable je doživio veliku ekspanziju poslovanja zahvaljujući ponajprije novoj tvornici u Jakovlju vrijednoj 25 milijuna eura. Tvrtka je lani ostvarila prihod od 643 milijuna kuna, a očekivanja za ovu godinu su na razini od milijardu kuna. Ernest Tolj pojašnjava da je situacija na hrvatskom tržištu, kao i u zemljama regije, i dalje podosta loša zbog nastavka krize građevinarstva. Kabeli iz Jakovlja najviše se koriste u građevini te su se u Eurocableu jače okrenuli stabilnijim tržištima u Austriji i Njemačkoj. Budući da već neko vrijeme gotovo 90 posto svoje proizvodnje, ukupnog kapaciteta 40.000 tona kabela godišnje, tvrtka plasira u inozemstvu, zapravo je riječ samo o nastavljanju zacrtanoga poslovnog smjera. U tvrtki pojašnjavaju da je posao s Glencoreom temeljen na postojećim poslovima Eurocable grupe, među kojima je i suradnja s velikim austrijskim i njemačkim distributerima kabela s kojima su ugovori, vrijedni 70 milijuna eura, sklopljeni početkom godine.

Stabilni partneri
Naime, u siječnju je Eurocable potpisao ugovore s austrijskom tvrtkom Meinhart Kabel i njemačkom Faber Kabel. Uz već postojeće ugovore riječ je o partnerstvima koja osiguravaju prodaju gotovo ukupnih godišnjih proizvodnih kapaciteta tvrtke. Meinhart i Faber vodeći su distributeri kabela na europskom tržištu, a ovaj ugovor se odnosi na asortiman instalacijskih i energetskih distribucijskih kabela.

Izvoz

Otvaranje novih tržišta
Eurocable Group sa 234 djelatnika može godišnje proizvesti 40.000 tona raznih kabela prema najvišim europskim normama. Stoga je tvrtka iz Jakovlja jedna od rijetkih regionalnih tvrtki koja posjeduje kapacitet otvaranja novih tržišta, poput onih bivšeg SSSR-a, Afrike i Azije. Izvoz tvrtke usmjeren je na dvadesetak europskih zemalja.

Komentari (3)
Pogledajte sve

@Morpheus

Danas vec 8334 dollara.

Bakar danas -3.19%. Sto ce reci da su danas mogli gupiti za 3.19 milijuna dollara manje.

Tona bakra nije 385 dolara nego 8.500 dolara.

New Report

Close