Eurocable ide u stečaj, a RM nekretnine na bubanj

Autor: Suzana Varošanec , 13. travanj 2016. u 08:02
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Razlog stečaja je prezaduženost tvrtke, što je utvrdio Trgovački sud u Zagrebu, i to uz pomoć vještačenja.

Zagrebačka tvrtka Eurocable, inače u vlasništvu matične kompanije Eurocable Group (ECG) većinskog vlasnika Ernesta Tolja, unatoč svojem protivljenju, pa tako i priloženom dokazu da nije blokirana, odnosno nelikvidna, jučer je ipak završila u stečaju.

Razlog stečaja je prezaduženost tvrtke, što je utvrdio Trgovački sud u Zagrebu, i to zanimljivo uz pomoć financijsko-knjigovodstvenog vještačenja, kako bi sve bilo sto posto točno. Sudski vještak Zoran Mihajlović u konkretnom slučaju očitovao se detaljno na okolnost postojanja stečajnog razloga, a nakon te potvrde prezaduženosti u nalazu vještaka sud je jučer otvorio stečaj nad navedenim dužnikom. 

Ništa bez potpisa HBOR-a
U nalazu vještaka ističe se da dužnik nema zaposlenih radnika, a da je blokada računa prestala temeljem sporazuma sa Privrednom bankom Zagreb, RBA i HBOR-om. Taj je sporazum i priložen, no tvrtka nema mogućnosti nastavka poslovanja. Ima imovinu koju čine poslovni udjeli u tri trgovačka društva u ukupnom iznosu od 50 tisuća kuna, i to 100 posto u društvima Eurocable distribucija i RM nekretnine te 50 posto u tvrtki Domaći proizvođači kabela. Očekivalo se rješenje  kroz poslovni plan koji radi matična tvrtka, no na sudu je utvrđeno da se trenutno ne može dovršiti tijek pregovora bez potpisa HBOR-a odnosno njegovog nadzornog odbora koji nije formiran.

 

280milijuna

kuna iznosi obveza Eurocablea od čega najviše za jamstva

Sa zaključenjem gospodarsko financijskog plana, naime, dužnik bi se pripojio matičnoj tvrtki, a sve dugove bi podmirio investitor tvrtke matice, kojega se još traži. Za stečajne vjerovnike tako je kontaktna točka postala stečajna upraviteljica Mirjana Zuzija iz Velike Gorice. Pritom oni imaju rok od 20 dana u kojem trebaju prijaviti svoje novčane tražbine, a također u istom roku standardno su pozivani da se jave i razlučni i izlučni vjerovnici, dok je opće ispitno ročište, kao i ono izvještajnog karaktera, zakazano za manje od dva mjeseca, odnosno za 7. lipanj.  U ovom predmetu izgleda kako sad do punog izražaja dolazi regula da je stečajni postupak po svojoj naravi hitan, što je sud posebno istaknuo, a jedino što bi takav ekspresni tijek moglo usporiti bila bi žalba dužnika.

U tom smislu ključno je pitanje hoće li se Eurocable žaliti, a naročito zato što se stečaju dosad u više navrata tijekom prethodnog postupka usprotivio, pa i zatražio odgodu odluke kako bi se očitovao na nalaz vještaka. Trenutno to je nepoznanica, ali ne i jedina. Naime, na naš jučerašnji upit nisu se željeli očitovati ni iz ovisnog društva, kao ni iz matičnog, pa tako nismo dobili niti kratko pojašnjenje kakvi se efekti očekuju od ovog stečaja na poslovanju matice. Na tržištu se, pak, mogu čuti navodi da stečaj ove tvrtke dolazi kao posljedica brzog rasta u kabelskom biznisu koji je kriza srezala, kao i zaduženosti, uključujući i visoke kamate. 

Nagodba s vjerovnicima
Kako bilo, stečaj je epilog je spleta okolnosti, počevši s neuspješnim predstečajem koji je za ovisno društvo obustavljen krajem 2014. Financijska agencija je tu odluku donijela nakon što je tek 30 posto vjerovnika glasovalo za predloženi plan restrukturiranja. Također, prijedlog Fine za otvaranje stečaja Eurocabla na sud je stigao koncem kolovoza, a  važna je čini se i činjenica što  nije provedeno pripajanje Eurocabla matičnom društvu, kako je to bilo navedeno u izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja ECG.

Naime, Eurocable Group postigao je nagodbu s vjerovnicima, a sad njegova tvrtka sa iskazanim obvezama u iznosu od 280 milijuna kuna, od čega glavninu predstavlja jamstvo dano za kredite matici ECG, završava u stečaju, i pritom je jasno ako stečaj postane pravomoćan da će uslijediti prodaja imovine stečajnog dužnika. U toj varijanti to znači i prodaju 100%-tnog udjela u tvrtki RM nekretnine, koja ima temeljni kapital od 20.000 kuna, no u bilanci ove tvrtke za 2014. nalazi se dugotrajna imovina u iznosu od 38 mil. kuna.

Po nekima je posrijedi zemljište u Jakovlju gdje je ECG realizirao svoju veliku invisticiju tijekom 2011. Također, u izglasanom planu restrukturiranja matice navodi se i pripajanje te tvrtke ECG, a kako se čini to sad neće biti moguće. Što se suda tiče, još prošle jeseni je održano ročište radi izjašnjanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka. Privremena stečaja upraviteljica dostavila je sudu izvješće o stanju tvrtke, sa evidentiranim nalozima za plaćanje u iznosu od 88 milijuna kuna. Po njezinom mišljenju ni tada ni danas ne postoje izgledi za nastavak poslovanja i prema utvrđenom stanju imovine i obveza tvrtka je prezadužena. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Mercedesi za upravu dislociranu od proizvodnje na Jelačićevom trgu, proizvodnja preskupog vina……sve to košta! Bitno je prese.ravanje, a ne rezultati! Zavidna javnost, a čovjek zna!

ERNEST TOLJ, EUROCABLE
S nule na 100 milijuna eura

Zanima vas kako u 10 godina od nule sagraditi tvrtku s prihodima od stotinjak milijuna eura, i to sve prije nego što napunite četrdesetu? Obratite se Ernestu Tolju. Menadžeru rođenom u Njemačkoj to je uspjelo s Eurocableom – tvrtkom za proizvodnju kabela koju je osnovao 1999. U jakoj konkurenciji posrnule Elke i više uvoznika uspjeh je bio rapidan, pa si je Tolj već 2007. mogao priuštiti da se povuče iz aktivnog vođenja kompanije. U upravu se vratio ove godine, paralelno s početkom rada nove tvornice u Jakovlju pokraj Zaprešića koju je dijelom financirala Europska banka za obnovu i razvoj, koja je danas vlasnik 30% tvrtke. A što je radio tih pet godina dok nije bio u upravi? Bavio se svojim hobijem – vinima. Pa je tako danas vlasnik prestižne vinarije St. Hills vinogradima na Pelješcu i u Istri.

Zar baš nitko kod nas ne zna voditi kompaniju koja neće završiti u stečaju. Dosad je ogroman broj tobože ‘perspektivnih’ domaćih firmi završilo u stečaju. Po tome ih daleko šišaju socijalističke domaće tvrtke nastale u Jugoslaviji, od kojih većina još posluje (a i ostale bi da ih nisu namjerno uništili). Kod nas kapitalisti izgleda niti ne znaju šo je kapitalizam.


Da se ne zaboravi!
Svaka čast: Okreću milijune eura i u recesiji

okretati milijune, ne mora uvijek značiti da im je predznak pozitivan, sada će na bubnju nastaviti okretati milijune, dok bubanj ne ostane prazan

New Report

Close