EU pomaže projekte civilnoga društva sa 1,6 milijuna eura

Autor: Ksenija Kale , 29. kolovoz 2011. u 22:00

Dodjeljivat će se do 250.000 eura za projekte usmjerene na prevenciju nasilja među djecom te za volonterstva mladih, odnosno do 150.000 eura za promicanje održivog razvoja

U okviru pretpristupnoga programa IPA sredinom ovoga mjeseca objavljena su dva natječaja za projekte organizacija civilnog društva: za prevenciju nasilja među mladima i djecom te za projekte usmjerene na promicanje politika održivog razvoja i zaštite okoliša. Riječ je o natječajima “Potpora naporima organizacija civilnog društva za prevenciju nasilja među mladima i djecom i za njegovanje volonterstva među mladima” vrijedan milijun eura te “Potpora organizacijama civilnoga društva u razvoju, provedbi, promicanju i praćenju provedbe politika održivog razvoja i zaštite okoliša” od 600.000 eura kao potpora EU i hrvatske Vlade razvoju civilnog društva i jačanju doprinosa organizacija civilnoga društva u pristupnom procesu.

Od 50 do 250.000 eura
“Tim natječajima u okviru pretpristupnog programa IPA 2010 želi se povećati utjecaj civilnog društva u oblikovanju i provedbi politike za mlade, odnosno politike zaštite okoliša i održivog razvoja”, kaže Igor Vidačak, predstojnik Vladina Ureda za udruge. “Namjera je potaknuti jačanje partnerstva civilnog društva i javne uprave na svim razinama u provedbi aktivnosti prevencije nasilja među mladima i djecom te njegovanja volonterstva među mladima. Također će kroz ove natječaje priliku dobiti organizacije koje sudjeluju u razvoju, provedbi, promicanju i praćenju provedbe politika održivog razvoja i zaštite okoliša”, naglašava Vidačak. Najboljim projektima dodjeljivat će se potpora od 50.000 do 250.000 eura za projekte usmjerene na prevenciju nasilja među djecom i mladima te volonterstva mladih, odnosno od 50.000 do 150.000 eura za projekte usmjerene na promicanje održivog razvoja i politike zaštite okoliša. Osim neprofitnih, nevladinih organizacija ili formalnih mreža takvih organizacija, koje su mogući podnositelji projektnih prijedloga, u partnerskom odnosu na projektima mogu sudjelovati i lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave, te javne ustanove i obrazovne institucije.

Korist zajednice
Oba natječaja otvorena su do 17. listopada do 16 sati, a usmjerena su na poboljšanje utjecaja civilnog društva na oblikovanje i provedbu javnih politika kroz aktivnosti izgradnje kapaciteta udruga i ostalih organizacija civilnog društva za kvalitetniju suradnju s javnim institucijama relevantnima za područja obuhvaćenima natječajem. “Iako su primarni korisnici organizacije civilnoga društva, najviše koristi od ovih natječaja svakako će imati zajednica u kojoj te organizacije djeluju, ali i u širem kontekstu Hrvatska u cjelini s obzirom na to da IPA natječaji, između ostaloga, imaju cilj pripremiti zemlju kandidatkinju za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova”, zaključuje Vidačak.

Nevladine udruge

Zavidna razina znanja
“Organizacije civilnoga društva u Hrvatskoj dosada su pokazale zavidnu razinu znanja i stručnosti u korištenju EU fondova s obzirom na to da je civilni sektor iskoristio gotovo 100 posto iznosa sredstava EU koja su mu bila na raspolaganju. Time su se organizacije civilnoga društva nametnule kao jedne od najodgovornijih i najkvalitetnijih partnera u pretpristupnom procesu te su spremne uskoro povući gotovo deseterostruko veća sredstva za civilni sektor iz strukturnih fondova nakon što Hrvatska postane punopravnom članicom”, ističe Igor Vidačak, predstojnik Vladina Ureda za udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close