EU pomaže obrazovanje odraslih sa 1,5 milijuna eura

Autor: Ksenija Kale , 12. ožujak 2012. u 22:00

Delegacija EU u Hrvatskoj poručuje da će biti zanimljivo vidjeti koliko će se Hrvatska prilagoditi promjenama na tržištu rada

Prošloga je tjedna u zagrebačkom hotelu International održana završna konferencija projekta “Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova” namijenjenog modernizaciji programa za obrazovanje odraslih osoba. Projekt vrijedan 1,5 milijun eura financiran je iz pretpristupnog programa Europske unije IPA.

Krenuo je u svibnju 2010., a završetak je predviđen za 15. ožujka ove godine. Proveden je u svrhu stvaranja uvjeta za povećanje konkurentnosti odraslih na tržištu rada besplatnim osposobljavanjem i usavršavanjem u novim programima. “Glavni cilj ovoga projekta bio je stvoriti uvjete za poboljšanje konkurentnosti odraslih osoba na tržištu rada. Zahvaljujući projektu osposobljeno je 20 iskusnih nastavnika koji će voditi obrazovanje odraslih”, tom je prilikom naglasio Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Dodaje da je razvojem novih i modernizacijom postojećih programa omogućeno besplatno osposobljavanje 2850 polaznika, čime se povećala njihova konkurentnost i zapošljivost na tržištu rada. “Projekt je pokazao da bismo se još i više trebali uključivati u ovakve obrazovne procese, a obrazovanje treba biti jednako dostupno i ženama i muškarcima”, kaže Šutalo. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih glavni je partner na ovome projektu koji provodi EEO Group u suradnji sa SQA-om, PM Groupom, Develorom i Razborom. Ovim je projektom predviđeno stvaranje uvjeta za povećanje konkurentnosti odraslih polaznika na tržištu rada u svrhu unapređenja njihova socijalnog i ekonomskog statusa te povećanja zapošljivosti.

U tu svrhu je dvije godine pružana podrška procesu razvoja novih i modernizacije postojećih kratkih programa ustanova za obrazovanje odraslih te se poticalo regionalno umrežavanje ustanova za obrazovanje odraslih radi razmjene i širenja programa osposobljavanja i usavršavanja. Šutalo naglašava da je jedan od najvažnijih rezultata ovoga projekta 20 ugovora sa 58 ustanova i njihovih partnera o dodjeli nepovratnih sredstava za obrazovanje odraslih. U sklopu ovoga projekta provedeno je istraživanje “Metode analize obrazovnih potreba za gospodarski razvoj: Sažetak i rezultati za Republiku Hrvatsku” s ključnim rezultatima na razini županija. Luigi Barile, prvi savjetnik u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, kaže da će biti zanimljivo vidjeti kako će rezultati programa biti iskorišteni i koliko će se Hrvatska uspjeti prilagoditi promjenama na tržištu rada, smanjiti nezaposlenost i povećati socijalno uključivanje nezaposlenih. Okupljenima se na završnoj konferenciji također obratio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je napomenuo da je svega dva do tri posto građana uključeno u neku obrazovnu aktivnost, a da je upravo cjeloživotno obrazovanje jedna od mjera koja bi trebala uskladiti ponudu i potražnju za radnom snagom na tržištu rada.

Ciljevi projekta

Poslovna istraživanja
Marija Lugarić, zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, istaknula je kako je njezino ministarstvo počelo raditi na novoj strategiji obrazovanja odraslih jer će se u budućnosti na tržištu rada tražiti visokoobrazovane osobe, dok će oni nižeg obrazovanja u tim okolnostima biti teško ili nikako zapošljivi. Smatra da u tom dijelu Hrvatska ima dobar zakonodavni i institucionalni okvir sa 467 ustanova, u kojima se mogu obrazovati odrasle osobe te da će kao članica EU moći računati na znatan novac za prekvalifikaciju radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close