‘Estare Culto ima budućnost, čim izađemo iz predstečaja, spojit ću sve tvrtke u jednu’

Autor: Saša Paparella (VLM) , 30. rujan 2013. u 22:01
Nikola Mikić, vlasnik/Anto Magzan/PIXSELL

U Zagrebu, V. Trgovišću i Valpovu zapošljava 435 ljudi, zaposlio bi ih još, ali kako su društva povezana, zbog predstečaja ne može.

U jeku afere Centar banka Poslovni dnevnik objavio je popis dijela korisnika kredita te banke. U šarolikom društvu raznih tvrtki, od kojih su neke dobile na desetke milijuna kuna bez prave garancije da će taj novac biti vraćen banci, bez pravog razloga našao se i Estare Culto.

Ta tvrtka osnovana je pod imenom Heruc izrada odjeće, a ima i vlastitu tekstilnu tvornicu u Velikom Trgovišću. S Centar bankom bila je dio Heruc grupe Dragutina Biondića, koji je Estare Culto 2007. prodao njezinu direktoru Nikoli Mikiću. U tekstu smo napisali da je Estare Culto od Centar banke dobio 16,5 milijuna kuna kredita, no Mikić tvrdi da je u toj banci podigao samo 2,2 milijuna kuna kredita, što potkrepljuje dokumentima. 

Krediti su HBOR-ovi
"Objavljena brojka od 16,5 milijuna kuna zapravo je zbroj triju kredita koje je dobio Estare Culto. Većina tog novca stigla je kroz dva kredita HBOR-a, a tu je Centar banka bila samo poslovna banka preko koje je išao transfer. Prvi kredit od 3,5 milijuna kuna podignut je još 2004., dok se tvrtka zvala Heruc izrada odjeće i dok ja još nisam bio u toj tvrtki, ni vlasnički ni menadžerski. Nakon toga smo 2009. kod HBOR-a dobili još 10,6 milijuna kuna kredita. Svi su ti krediti osigurani, HBOR se uknjižio na naše nekretnine, strojeve i opremu", rekao nam je Nikola Mikić.Naš sugovornik ima dugogodišnje iskustvo u tekstilnoj branši: bio je direktor riječke tvornice Rio, a potom i suosnivač tvrtke Lumik.

A onda ga je Dragutin Biondić 2006. pozvao da postane direktor tvrtke Heruc izrada odjeće. Već iduće godine Biondić mu je prodao tu tvrtku. Danas Mikić ne želi komentirati glasine da je jedan od uvjeta za kupnju bio da tvrtka mora ostati komitent Centar banke, a raskine li taj ugovor, svi bi mu krediti došli odjednom na naplatu. Ugovor je uspio razvrgnuti tek ovih dana, i to samo zato što se Centar banka našla pred stečajem, Nakon što je preuzeo tvrtku, koju je preimenovao u Estare Culto, uvidio je da je stanje gore nego što je mislio, a onda je počela i ekonomska kriza. Estare  Culto sada je u predstečajnoj nagodbi zbog 65 miljuna kuna. "Većina tih dugova nastala je prije mog preuzimanja. Bilo bi puno bolje da sam, umjesto kupnje, tada osnovao novu tvrtku i krenuo od nule", zaključuje Mikić. 

Svjesno ih varali
U međuvremenu je osnovao još jednu tvrtku, Estare Culto – proizvodnja odjeće Veliko Trgovišće, gdje je prebacio 324 zaposlenika. I ta je tvrtka u predstečajnoj nagodbi zbog 6,7 milijuna kuna duga. I u Valpovu postoji tvrtka pod imenom Estare Culto, s još 40 zaposlenika. Skupa s pogonima u Velikom Trgovišću te sa 71 zaposlenikom u Zagrebu, Mikić zapošljava ukupno 435 ljudi. "Zaposlio bih u Valpovu još 55 ljudi, ali ne mogu jer su povezana društva u predstečajnoj nagodbi. I u Zagrebu nam treba još 30 ljudi", kaže Mikić.  Problema ima i s neplaćanjem: Estare Culto od kupaca potražuje 10,5 milijuna kuna. Mnogi su ga svjesno prevarili, uzeli su robu, a nisu platili, pa je podnio nekoliko kaznenih prijava za prijevarne namjere.

DORH, međutim, nije htio podići niti jednu optužnicu. A u slučajevima kad bi i došao do pravomoćne presude u svoju korist, prevaranti su gasili tvrtke.   Vlasnik je ipak optimist. "Tvrtka dobro radi, ima perspektivu i zapošljava nove ljude. Godišnje sašijemo do dvadesetak tisuća odjevnih predmeta. Nekoć smo radili radila za Enrico Coveri, a sada uz vlastiti brend Estare Culto šivamo za Escadu i za poznate njemačke brendove kao što su Rena Lange. Za tamošnje tržište šivamo i 'pomjeraše', triput tjedno im vozimo odijela. Čim izađemo iz predstečajne nagodbe, fuzionirat ćemo sve naše tvrtke u jednu i idemo dalje", najavljuje Mikić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close