Ericsson NT-u prodaja na istoku porasla za 314 posto

Autor: Darko Bičak , 23. veljača 2017. u 22:00
Predsjednica Uprave Gordana Kovačević i financijski direktor Patrik Wahlgren/Anto Magzan/PIXSELL

Pad domaćeg tržišta kompenziran je rastom izvoza, posebice u zemlje bivšeg SSSR-a te na Ericssonovom tržištu.

Ericsson Nikola Tesla (ENT) u prošloj je godini ostvario rast prihoda od prodaje za 17 posto, a operativne dobiti za 24 posto.

U konkretnim brojkama to znači da je prihod iznosio 1,6 milijardi kuna, a dobit 113,6 milijuna. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 16,9 posto, usluge za Ericsson 54,8 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 28,3 posto. Kako pojašnjava Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson NT-a, za rast je, prije svega, zaslužan oporavak na tržištima tzv. Zajednice Neovisnih Država (ZND) (bivši SSR) gdje je rast iznosio ogromnih 314 posto. "Ono po čemu ćemo pamtiti 2016. godinu svakako je potpisivanje značajnih ugovora na izvoznim tržištima s tri nova kupca: beCloudom u Bjelorusiji, Ucomom u Armeniji i Ministarstvom zdravstva u Kazahstanu. Radi se o zahtjevnim projektima u području LTE tehnologije i informatizacije zdravstva.

 

17 posto

prihoda ostvareno je na domaćem tržištu u Hrvatskoj

Nadalje, dobili smo i nove odgovornosti u globalnoj organizaciji u našem razvojno-istraživačkom centru, globalnim i regionalnim ekspertnim centrima za usluge te centrima za rješenja kupcima, što pokazuje da su kvaliteta i dodane vrijednosti koje isporučujemo prepoznate od korporacije i kupaca širom svijeta", komentirala je Kovačević. Iz zagrebačkog Ericssona pojašnjavaju da je na domaćem tržištu ukupno ostvareno 268,8 milijuna kuna prihoda, a što je 8,4 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Nastavljena je suradnja sa strateškim partnerom Vipnetom na modernizaciji radijske pristupne mreže i transportne telekom mreže kao i na povećanju kapaciteta 3G i 4G tehnologije. Tijekom prvog tromjesečja u Vipnetovu mrežu implementiran je Radio Dot sustav.

 Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova tržišta, prihodi od prodaje iznose 450,4 milijuna kuna, a kao takvi su 80,6 posto veći u odnosu na godinu prije. Na tržištima Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) ostvareno je 149,3 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 15,5 manje nego u 2015. manje u odnosu na prethodnu godinu. No, zato je na tržištu ZND-a prihod porastao s 72,6 milijuna u 2015. na 301,1 milijun u protekloj godini. "S moldovskim operatorom IDC-om potpisan je ugovor vezan za izgradnju LTE mreže. Nakon uspješne implementacije paketske jezgrene mreže, u tijeku su aktivnosti na izgradnji LTE mreže s pripadajućim uslugama i potrebnim softverskim nadogradnjama. U suradnji s bjeloruskom kompanijom beCloudom, LTE tehnologija je instalirana u svim regionalnim centrima, a postoje planovi i za pokrivanje svih gusto naseljenih gradova do kraja ove godine", kazala je Gordana Kovačević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close