Ericsson NT i Rune Crow uvode širokopojasnu svjetlovodnu mrežu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2019. u 15:43
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i tvrtka Rune Crow potpisali su ugovor o implementaciji pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije (PGŽ), objavili su u utorak iz Ericsson Nikole Tesle.

Rural Network Project (RUNE) je, kako se navodi, prvi i trenutno jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže.

Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga, RUNE će jedinicama lokalne samouprave pomoći u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020.

Također će pridonijeti liberalizaciji tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga, što u konačnici svim operatorima jamči ravnopravan pristup krajnjim korisnicima uz jednake uvjete.

Projekt se financira putem Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), fonda za financiranje infrastrukture širokopojasne mreže diljem Europe, kao prve investicijske platforme za podršku širokopojasne infrastrukture u okviru European Fund for Strategic Investment (EFSI), središnjeg stupa investicijskog plana za Europu.

Direktor prodaje i marketinga za alternativne operatore u Ericsson NT Goran Ožbolt ja istaknuo kako je ovaj projekt važan za širenje širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima kao temelja njihovog razvoja jer postoji jasna korelacija između dostupa do širokopojasne infrastrukture i porasta BDP-a.

Član Uprave RUNE Crow-a Saša Ukić je naglasio važnost početka ulaganja u izgradnju širokopojasne infrastrukture po modelu optika do svake kuće u ruralnim područjima.

Osnivač RUNE projekta Goran Živec je zahvalio svim lokalnim zajednicama i ostalim dionicima koji su im dali povjerenje da alternativnim pristupom realiziraju širokopojasnu svjetlovodnu mrežu u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close