Ericsson Nikola Tesla prva tvrtka u Hrvatskoj s AEOF potvrdom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 12:54
Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ericsson Nikola Tesla prvi je i jedini nositelj statusa ovlaštenog gospodarskog subjekta za carinska pojednostavnjenja /sigurnost i zaštitu – AOEF potvrde u Hrvatskoj, izvijestili su danas iz te kompanije.

Ericsson Nikola Tesla prvi je i jedini nositelj statusa ovlaštenog gospodarskog subjekta za carinska pojednostavnjenja /sigurnost i zaštitu – AOEF potvrde u Hrvatskoj, izvijestili su danas iz te kompanije.

Koncept ovlaštenog gospodarskog subjekta tzv. AEO sustava (Authorised Economic Operators) počeo se primjenjivati u Europskoj uniji početkom 2008., a s primjenom tog koncepta Carinska uprava je započela s ulaskom Hrvatske u EU.

AEO potvrda izdaje se gospodarskom subjektu iz EU koji ispunjava mjerila u vezi s usklađenošću s carinskim propisima, odgovarajućim normama vođenja evidencije, financijskom solventnošću i standardima sigurnosti i zaštite.

Gospodarstvenici u kontekstu AEO sustava mogu ishoditi neku od tri potvrde – AEOC potvrda – carinska pojednostavnjenja, AEOS potvrda – sigurnost i zaštita i AEOF potvrda – carinska pojednostavnjenja/sigurnost i zaštita.

Kako navode iz Ericssona Nikole Tesle, ta je kompanija bila dio pilot projekta uvođenja AEO instituta u Hrvatskoj u pretpristupnom razdoblju tijekom kojeg je u suradnji s hrvatskom carinom uspješno prezentirala poslovne procese Europskoj komisiji i partnerima iz carine Sjedinjenih Američkih Država.

Tvrtke koje steknu status ovlaštenog gospodarskog subjekta na razini EU smatraju se pouzdanim u provođenju svojih postupaka vezanih uz carinu te imaju pravo na neke važne pogodnosti, kao što su primjerice manje fizičkih i dokumentarnih kontrola, prioritetna obrada u slučaju odabira za kontrolu, mogućnost zahtijevanja određenog mjesta za takvu kontrolu itd. Gospodarski subjekti nisu obvezni zatražiti status ovlaštenog gospodarskog subjekta, no stjecanje AEO statusa iznimno je važno jer im osigurava brojne pogodnosti koje olakšavaju poslovanje.

"Tijekom kompleksnog procesa odobravanja Ericsson Nikola Tesla je ispunio sva mjerila vezana s usklađenošću s carinskim propisima, odgovarajućim normama vođenja evidencije, financijskom solventnošću i poštivanjem odgovarajućih normi zaštite i sigurnosti", ističu iz te kompanije.

Nadaju se da će njihova uspješna certifikacija ohrabriti i druge hrvatske tvrtke da se i one potrude i zasluže dobiti ovaj važan status, što će im pomoći da olakšaju poslovanje i povećaju svoju konkurentnost na zahtjevnom EU tržištu.

"AEOF potvrda važna nam je jer će nam pomoći da skratimo vrijeme za obavljanje carinskih formalnosti, smanjimo rizik i troškove poslovanja, a povećamo učinkovitost i pouzdanost. Dodatna je to vrijednost za nas i naše kupce jer će naši proizvodi sada još brže i jednostavnije dolaziti do njih", ističe predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, izražavajući zadovoljstvo dobivanjem još jednog vrijednog certifikata.

Komentirajte prvi

New Report

Close