EPH smanjio dugoročne obaveze prema bankama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. kolovoz 2015. u 14:41
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Navodi se i značajno smanjenje vrijednosti imovine namijenjene prodaji sa 113,5 milijuna na samo 126.803 kuna, a i značajno povećanje potraživanja od povezanih poduzetnika.

Europapress Holding (EPH), najveća novinsko-izdavačka kompanija u Hrvatskoj, u prvih šest mjeseci poslovanja ove godine smanjila je iznose dugoročnih i kratkoročnih obveza prema bankama, povezanim poduzetnicima i dobavljačima, tako da je ukupna prošlogodišnja pasiva od 519,2 milijuna kuna krajem lipnja smanjena na 416,6 milijuna kuna, piše u polugodišnjem izvješću o ispunjenju plana predstečajne nagodbe EPH-a objavljenom na stranicama Fine.

Prema izvješću, ukupni iznos dugoročnih obaveza prema bankama s prošlogodišnjih 379,1 milijuna kuna smanjen je na 145,5 milijun kuna, a iznos kratkoročnih obaveza prema dobavljačima smanjen je s gotovo 39 milijuna na 9,1 milijun kuna.

Prema podacima o ispunjenju plana predstečajne nagodbe, EPH je u prvih šest mjeseci poslovao s 862.863 kune gubitka, poslovni prihodi smanjeni su s 29,6 na 26,2 milijuna kuna, a povećani su troškovi plaća i nadnica te plaćenog poreza i doprinosa zaposlenih.

 Navodi se i značajno smanjenje vrijednosti imovine namijenjene prodaji sa 113,5 milijuna na samo 126.803 kuna, a i značajno povećanje potraživanja od povezanih poduzetnika – prvenstveno tvrtki u sklopu EPH.

Polugodišnje izvješće o ispunjenju plana predstečajne nagodbe EPH-a objavljeno je nakon ovomjesečne odluke Trgovačkog suda u Zagrebu, koji je zakazao je ročište za ponavljanje postupka predstečajne nagodbe EPH Medije, nakladnika Jutarnjeg lista, za 13. listopada. Tada bi se trebala poništiti pravomoćna predstečajna nagodba te novinsko-izdavačke kompanije u većinskom vlasništvu Marijana Hanžekovića.

Rješenje o vraćanju predstečajne nagodbe EPH Medije na ponovni postupak uslijedilo je nakon što je Visoki trgovački sud prihvatio žalbu vjerovnika Hrvoja Šimića da je u predstečajnoj nagodbi bilo bitnih povreda parničnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te da ni jednom vjerovniku tražbine zapravo nisu ni bile utvrđene.

Osim za EPH Mediju, i predstečajna nagodba cijelog Europapress Holdinga (EPH) vraćena je na ponovni postupak. Upravni sud u Zagrebu još je u ožujku donio presudu u korist više vjerovnika koje zastupa Hrvoje Šimić i poništio rješenje Ministarstva financija kojim se odbacuju njihove žalbe na rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013.

Vjerovnici EPH su u sporu s Ministarstvom financija upozoravali na, kako su istaknuli, "napuhavanje" tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe EPH preko tražbina povezanih društava 4Media EPH, EPH Magazini, EPH Media, Gloria grupa, Media Nexus i Slobodna Dalmacija, čime je prekršeno više odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close