EPH istiskuje male dioničare Slobodne

Autor: Sandra Livajić , 16. studeni 2008. u 20:00

Uprava sazvala izvanrednu skupštinu na kojoj će umanjiti, pa povećati temeljni kapital

EPH je odlučio samnjenjem, pa povećanjem temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije u potpunosti istisnuti male dioničare. Naime, Uprava će na izvanrednoj Glavnoj skupštiniu koja će se održati 22. prosinca donijeti odluka o pokriću prenesenog gubitka i o smanjenju temeljnog kapitala Društva i nominalnog iznosa dionica Društva, te o povećanju temeljnog kapitala ulozima u pravima i izdavanju novih dionica uz isključenje prava prvenstvenog upisa dionica ostalih dioničara.

Prvootkup samo EPH-u
Uprava i NO Slobodne predlažu da se preneseni gubitak iskazan u bilanci na dan 31. prosinca 2007. u iznosu od 45,4 milijuna kuna pokrije na teret prošlogodišnje dobiti od 2,2 milijuna kuna. Veći dio prenesenog gubitka, 43,22 milijuna kuna, pokrio bi se pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala kroz smanjenje nominalnog iznosa dionica sa 100 na 70 kuna, čime bi se temeljni kapital smanjio sa 154,26 mil.kuna na 107,99 mil. kuna i bio bi podijeljen na 1,542.666 redovnih dionica nominalnog iznosa od 70 kuna, a razlika od 3,06 mil. kuna rasporedit će se u pričuve društva. Umanjeni temeljni kapital Slobodne u iznosu od 107,99 mil. kuna povećat će se za 257,5 milijuna kuna tako da nakon povećanja iznosi 365,5 milijuna kuna. Radi usklađenja, iznos od 51,81 kune raspoređuje se u pričuve društva tako da sada temeljni kapital iznosi 365,5 milijuna kuna.Temeljni kapital povećat će se privatnim izdanjem 3,678.450 redovnih dionica na ime serije F, svake u nominalnom iznosu od 70 kuna. Vlasnicima postojećih dionica Slobodne Dalmacije, osim EPH-a, isključuje se pravo prvenstva pri upisu novih dionica serije F. EPH će tako upisati 3,678.450 dionica u ukupnom nominalnom iznosu od 257,49 milijuna kuna, a uplatio bi ih ustupom svojih potraživanja društvu, u ukupnom iznosu od 257,49 milijuna kuna. Sve dionice serije F upisnik će upisati i uplatiti najkasnije u roku od 30 dana nakon održavanja Skupštine. Danom stjecanja dionica smatrat će se dan uplate uloga. Pravo na sudjelovanje na Skupštini zakazanoj za 22. prosinca imaju svi vlasnici dionica. EPH, većinski vlasnik Slobodne Dalmacije, prema podacima iz poslovnog izvješća za devet mjeseci ove godine, u Slobodnoj ima 72% dionica. Slobodna Dalmacija je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila neto gubitak od 10,45 milijuna kuna ili 6,78 kuna po dionici, dok je u istom razdoblju prošle godine gubitak iznosio 1,28 milijuna kuna.

Tuđi krediti
EPH namjerava povećati temeljni kapital na osnovu ulaganja u novu rotaciju i redakcijsku zgradu u Dugopolju. Ovim ulaganjem te sa 5 posto udjela koje u Slobodnoj ima HFP, EPH će vjerojatno steći više od 95% udjela nakon čega slijedi istiskivanje malih dioničara, tzv. squeeze out. “Malih dioničara više ni nema, ostalo nas je samo malo koji nismo prodali svoje dionice. Vidjet ćemo što će biti na Skupštini. Naime, kamate na kredit za rotaciju i zgradu u Dugopolju plaćala je Slobodna Dalmacija, a prema ugovoru između HFP-a i EPH-a EPH se obvezao uložiti u obnovu Slobodne, da bi na kraju Slobodna vraćala kredit. Pitanje je što će biti nakon dokapitalizacije, odnosno što će biti s glavnicom tog kredita, tj. koliko je taj potez EPH u skladu s ugovorom između HFP-a i EPH.Kao predsjednik Nezavisnog sindikata Slobodne Dalmacije uputio sam upit HFP-u je li Slobodna trebala vraćati kredit no nisam dobio odgovor”, kazao je Ugrin, rekao je za Poslovni dnevnik Ivan Ugrin, predsjednik Nezavisnog sindikata Slobodne Dalmacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close