Enver Moralić jedini želi od države kupiti Adriachem

Autor: Sandra Livajić , 29. rujan 2006. u 06:30

Predstavnici Kemokompleksa, tvrtke u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata, preuzeli su dokumentaciju o posustalom poduzeću koje raspolaže vrijednim nekretninama i zemljištem na atraktivnoj lokaciji

Nakon što je prije tri godine kupio propalu kaštelansku tvornicu Adriavinil, kemijski i naftni magnat Enver Moralić, koji se u posljednje doba bavi i vinom, jedan od sto najbogatijih ljudi u srednjoj i istočnoj Europi, čije se bogatsvo procjenjuje na najmanje 400 milijuna dolara, zainteresiran je i za susjedni Adriachem. Moralićeva tvrtka Kemokompleks, neslužbeno se doznaje, poslat će svoju ponudu Hrvatskom fondu za privatizaciju za kupnju 89,37 posto dionica Adriachema, najvećeg proizvođača plastičnih masa u bivšoj Jugoslaviji, a natječaj je otvoren još danas do 14 sati.

Bili perspektivni
“Predstavnici Kemokompleksa preuzeli su od nas svu dokumentaciju vezanu uz tvrtku. Nas zanima investitor koji će nastaviti proizvodnju i zadržati radnike. Ovo je perspektivna tvrtka koja je do 1999. imala godišnji promet od oko 100 milijuna kuna”, kaže direktor Adriachema Ivan Brko. Predstavnici Kemokompleksa posjetili su i gradonačelnika Kaštela Ivana Udovičića i od njega također preuzeli dokumentaciju vezanu uz Adriachem. Enver Moralić, vlasnik nekadašnjeg Adriavinila, koji je zajedno s Adriachemom činio bivši Jugovinil, još prije nekoliko godina pokazao je interes za kupnju čitavoga kompleksa. Adriachem raspolaže vrijednim nekretninama i zemljištem na atraktivnoj lokaciji. Na prvi natječaj raspisan u ožujku nitko se nije javio, pa u sindikatu ne kriju zadovoljstvo da je netko uopće zainteresiran za tvrku. “Pozdravljam činjenicu da se uopće netko javio na natječaj za Adriachem. Kemokompleks pozivamo da sa sindikatima sklopi socijalni sporazum kojim će jamčiti zadržavanje svih radnih mjesta, nastavak i ulaganje u proizvodnju, te potpisivanje kolektivnog ugovora.

Velike obveze
Tek tada ćemo vjerovati da nema špekulantske namjere. U Adriavinilu koji je Kemokompleks kupio prije tri godine dosad se ništa nije pomaklo s mrtve točke”, kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Prema natječaju, ponuđač se obvezuje platiti sve dospjele obveze Adriachema prema državnim vjerovnicima zajedno s pripadajućim ugovornim i zateznim kamatama, koje su na kraju lipnja iznosile preko 34,8 milijuna kuna. Također Fond će cijeniti spremnost ponuđača da zadrži 258 zaposlenih u roku od jedne godine ili preuzme obvezu zbrinjavanja eventualnog viška zaposlenika, odnosno da ponudi otvaranje novih radnih mjesta ukoliko je to predviđeno “Poslovnim planom”. Ponuđač je dužan ponuditi i “Program ulaganja” u Adriachem, te “Poslovni plan” za narednih pet godina, te ponudi program podmirenja obveza prema vjerovnicima. Ukupne obveze Adriachema na kraju 2005. iznosile su 92,9 milijuna kuna. Ponuđač se također obvezuje da neće prodati ni opteretiti nekretnine i dionice Adriachema bez prethodne suglasnosti prodavatelja u roku jedne godine. Za izvršenje preuzetih obveza, ponuđač je dužan ponuditi odgovarajuće instrumente osiguranja.

Hotelima ni traga
Enver Moralić je još prije tri godine uputio Hrvatskom fondu za privatizaciju pismo namjere o kupnji Adriachema. Istodobno je najavio pretvaranje prostora bivšeg Adriavinila u prostor prepun hotela i apartmana te ostalih turističkih sadržaja. No, u protekle tri godine riješio se tek dijela zaostalih pogona iz kruga tvornice, a hotelima još nema ni traga.

Komentirajte prvi

New Report

Close