ENNA grupi prihod rastao 30% na 10,9 milijardi kuna

Pavao Vujnovac, vlasnik ENNA-e, Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL Pavao Vujnovac, vlasnik ENNA-e, Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

PPD i Ina su uložili po 150 milijuna kuna i sada razmatraju kako je učiniti opet profitabilnom.

ENNA grupa, čiji najznačajniji dio je tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD), je prema prvim neslužbenim procjenama u 2018. ostvarila 10,9 milijardi kuna prihoda, gotovo 30% više u odnosu na godinu prije kada je prihod bio 8,4 milijarde. ENNA, koja ima 272 zaposlenih, istodobno računa na EBITDA-u od 229 milijuna kuna. Sam PPD je, prema također neslužbenim procjenama, prihod podigao s 7,65 milijardi u 2017. na 8,14 milijardi, a neto dobit im je pala s 253 mil. kuna na 112 mil.

Protekla godina je bila izazovna za ENNA-u, prije svega zbog ulaska u Petrokemiju u partnerstvu s Inom, gdje dvije energetske tvrtke zajedno sada drže 54% udjela. Doznajemo da se još snima stanje u kutinskoj tvrtki te razmatraju modeli kako ju opet učiniti profitabilnim. Izvjesno je da će doći do restrukturiranja Petrokemije, kojoj je veliki uteg i činjenica da je prosječna starost 1567 njihovih zaposlenika 47 godina te je potrebno “pomlađivanje”.

ENNA širi svoj portfelj na široku paletu djelatnosti te su tako u Vukovaru otvorili bioenerganu na biomasu snage 0,5 MW, a u tom gradu je izgrađeni i novi poslovni centar PPD-a vrijedan 24 mil. kuna u kojem će biti sjedište svit tvrtki ENNA grupe. Lani je u trgovački lanac Pevec uloženo 77 mil. kuna te u njemu trenutno drže 37,5%, odnosno s partnerima 75% udjela.

Grupa Navodno ima velike planove i za Luku Ploče, a razmatra i buduće ESCO projekte, posebice kad oni zažive u industriji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve