Energetika u službi razvoja Zagrebačke županije

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2011. u 22:00

Županija je pokrenula projekt EnKON koji je usmjeren na povezivanje gospodarskog sektora i energetike kako bi se ostvarila zarada na uštedama

Hrvatska se ubraja u skupinu država s malim i otvorenim gospodarstvom koje je uvelike povezano s drugim inozemnim tržištima. Prioritet hrvatske gospodarske politike je nastavak izgradnje stabilnog i snažnog, tržišno orijentiranoga gospodarstva, konkurentnog na svjetskom tržištu, nastavak strukturnih reformi u svrhu osiguranja stabilnog i održivoga gospodarskog razvitka, povećanja proizvodnje, posebice uvoza, i povećanja zaposlenosti.

Naglasak je posebno stavljen na stvaranje povoljnoga poslovnog okruženja usklađenog s poslovnim okruženjem koje prevladava u Europskoj uniji, daljnji razvitak instituta tržišne ekonomije, poticanje privatnih ulaganja, promociju međunarodne konkurentnosti te poduzetničkih i tržišnih sloboda. Zagrebačka županija danas je jedna od gospodarski najbržerastućih domaćih regija unatoč izazovima globalne krize i otežanog poslovanja. U takvim uvjetima svaki doprinos povećanoj konkurentnosti poslovanja, a energetska učinkovitost tu pruža mnoge mogućnosti, predstavlja veliku pomoć u poslovanju, što uključuje zadržavanje radnih mjesta i druge bitne gospodarske učinke. Kako bi nastavila s dobrom praksom razvoja i provođenja projekata poticanja i promoviranja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Zagrebačka županija je pokrenula projekt EnKON koji je usmjeren na povezivanje gospodarskog sektora i energetike. Sve navedene mjere i aktivnosti provodit će se na temelju “Programa energetske učinkovitosti županije za razdoblje 2012. – 2014.” i godišnjeg “Plana energetske učinkovitosti”. Projekt će se provoditi u tri faze: implementacija mjera energetske učinkovitosti u odabrane gospodarske subjekte, obrazovne radionice za poduzetnike te promotivna kampanja. U početnoj će se fazi analizirati trenutno stanje gospodarskog sektora te udio troškova za energiju u ukupnim troškovima poslovanja te ovisnost konkurentnosti proizvodnje o porastu cijene energenata.

Na osnovi provedenih energetskih pregleda odabrat će se dvadeset gospodarskih subjekata u kojima će se implementirati mjere energetske učinkovitosti te provesti natječaj za sufinanciranje i dodjelu nepovratnih sredstava kao potpora povećanju energetske učinkovitosti gospodarskog sektora. Kao svojevrstan vid promocije planira se dodjela nagrada za najuspješniji gospodarski subjekt te nagrada za najuspješnijega mladog poduzetnika iz tog područja do trideset godina. Za kraj je važno napomenuti da se kao dodana vrijednost projekta ističe formiranje neprofitnoga energetskoga klastera radi povezivanja i udruživanja gospodarskih subjekata i institucija koji na području energetike međusobno surađuju i konkuriraju te stvaranja preduvjeta za razvitak novih proizvoda i apliciranja za nepovratna sredstva iz dostupnih domaćih i međunarodnih fondova. Iako u Hrvatskoj ne postoji relevantna praksa i respektabilno iskustvo na temelju kojih bi se mogla usporediti i mjeriti klasterska uspješnost, predviđanja govore da će 2015. godine čak 35% ukupnoga svjetskog poslovanja biti obavljano u nekom od oblika strateških saveza ili klastera.

Tijana Savić, voditeljica projekata Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske

Komentirajte prvi

New Report

Close