Edukacija o e-poslovanju povukla 1,55 milijuna eura

Autor: Josipa Ban,VLM , 22. kolovoz 2011. u 22:00

Cilj projekta je poboljšati konkurentnost subjekata maloga gospodarstva povećanjem razine svijesti o važnosti elektroničnog poslovanja i trgovanja

Krajem godine organizirati će se još jedna specijalizira radionica o e-poslovanju u organizaciji Razvojene agencije Zagreb (RAZ), nakon već dvije uspješno provedene radionce u Zagrebu i Velikoj Gorici. Riječ je o projektu koji je financiran iz pretpristupnog EU fonda IPA i vrijedan 1,55 milijuna eura. Njegov cilj je poboljšati konkurentnost subjekata maloga gospodarstva povećanjem razine svijesti o važnosti elektroničnog poslovanja i trgovanja. Glavni partner projekta je Ministarstvo gospodarstva a operativnu provedbu projekta preuzelo je deset poduzetničkih potpornih centara. Na kraju projekta 550.000 eura dodijeliti će se centrima za kupovinu ICT opreme namijenjene promicanju upotrebe elektroničkog poslovanja. Tako se u Udruženju obrtnika Velika Gorica, u sklopu radionice u organizaciji RAZ-a, okupilo tridesetak obrtnika i poduzetnika, a sudionicima su predavači iz zagrebačke Razvojne agencije dali mnoštvo korisnih informacija i savjeta o primjeni informatičkih i komunikacijskih tehnologija.

Većina i dalje bez računala
Na početku predavanja većina prisutnih priznaje kako nemaju izrađene web portale, koji su najjeftiniji i najjednostavniji način reklamiranja vlastite tvrtke, dok s druge strane, podaci govore da čak 97 posto tvrtki u Hrvatskoj koristi računala u svom radu. Očigledno nedovoljno efikasno. Prema tome, cilj radionice je pružiti obrtnicima i poduzetnicima znanja o elektroničkom poslovanju koja će im biti korisna u realizaciji njihovih poduzetničkih projekata, jer kako je naglasio voditelj radionice Saša Grozdanić iz RAZ-a “ulaskom Hrvatske u Europsku uniju elektroničko poslovanje više nije potreba ni mogućnost već nužnost”. Marina Grgić Eldić iz RAZ-a upoznala je obrtnike i poduzetnike s e-servisima koje je držvna uprava stavila građanima na raspolaganje kako bi im olakšala obavljanje mnogih poslova. Projektom e-hrvatska državna uprava počela je provođenje informatizacije državne uprave i podizanje svijesti o potrebi informatizacije u društvu, “no svejedno državna uprava je i dalje prespora i često neefikasna tako da je nužna njezina transformacija” naglasila je Eldić. Tamara Didak iz RAZ-a govorila je o prednostima korištenja elektroničkog poslovanja, no bez obzira na sve prednosti većina sudionika priznaje da se ipak ne služe e-poslovanjem.Željko Kušević, vlasnik stolarskog obrta rekao je kako ipak preferira tradicionalan način poslovanja. “Imam mali obrt i ne smetaju me redovi u banci kad plaćam račune, imam svoje dobavljače i tako funkcioniram od početka rada”. S druge strane, Emanuel Horvat vlasnik elektromehaničkog poduzeća, u potpunosti je informatizirao svoje poslovanje.

Ništa bez prilagodbe
“Šaljem ponude, plaćam raćune, komuniciram s klijentima. Na ovaj način štedim vrijeme” kaže Horvat. U svakom slučaju, činjenica je, naglasila je Didak, kako će u budućnosti svi koji će htjeti poslovati s velikim tvrtkama morati svoje poslovanje prilagoditi njihovom, odnosno morati će početi koristiti elektroničko poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close