Dvostruki urod i veća kvaliteta rajčice zahvaljujući novoj metodi proizvodnje

Autor: Marta Duić , 18. rujan 2014. u 18:25
Press foto

Podravka je započela testni uzgoj rajčice u u suradanji s izraelskim partnerom ATIG l.t.d. još početkom lipnja.

Podravka je započela testni uzgoj rajčice u suradnji s izraelskim partnerom ATIG l.t.d. još početkom lipnja. Premda je početak projekta kasnio mjesec dana i mnogi su sumnjali u njegovu produktivnost uz kvalitetnog partnera, Podravka je pokazala kako se urod rajčica uz dobru kontrolu sadnje, uzgoja i ostale agrotehničke aktivnosti može udvostručiti. Rezultate svog projekta pokazali su direktno na polju prepunom rajčice u dolini rijeke Mirne.

˝Projekt ne kasni samo mjesec dana, kasni možda desetak godina. Drago nam je da je Podravka pronašla vrsnog partnera za iskoristiti predispozicije koje Hrvatska ima. Nadam se da će biti puno više ovakvih kvalitetnih projekata˝, komentirao je Podravkin projekt ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Nova metoda, koja je dosta drugačija od standardnih metoda Podravkinih dosadašnjih kooperanata samo tri i pol mjeseca od sadnje donijela je rezultate. Do sada se na istom polju moglo proizvesti 50 tona rajčice, a novom metodom i tehnološki naprednijim procesom došli su do dvostrukog iznosa, čak i više od toga , s urodom od 110 tona. ˝Danas smo pokazali kako se može poboljšati, popraviti i podići produktivnost te povećati količine na primarnoj sirovini. Uspjeli smo očuvati nasad unatoč svim teškoćama koje su nas pratile ˝, konstatirala je Marina Dimić Vizentin, direktorica Podravkine tvornica povrća Umag.

Konstantnim provjerama tla, kakvoće ploda, navodnjavanjem, dohranjivanjem želi se izvući maksimum iz zemlje koji ona može pružiti. Izraelski partneri, ATIG naučili su ih kako se kontrolira suha tvar, koja je vrlo važna za preradu rajčice. Njihovo zadovoljstvo ovom suradnjom je veliko jer su pronašli razumijevanje i dijele istu viziju. ˝Pronašli smo dobrog partnera s kojim smo se uspjeli razumjeti i zajedno smo uvidjeli potencijale agrikulture na područjima industrijske proizvodnje, proizvodnje za lokalno tržište i izvoza na tržište Europske unije˝, zaključio je Abraham Katz-Oz, bivši izraelski ministar poljoprivrede i partner projekta.

Premda se berba očekivala ovaj tjedan, zbog vremenskih uvjeta biti će kroz desetak dana. ˝To je još jedna dokaz da se čak i sezona proizvodnje rajčice u Istri može produžiti za više od mjesec dana što je dobro i za proizvođače i za našu tvornicu u budućnosti. Osim toga iz suhe tvari se može dobiti više od prosječnih 4 posto, naime ove godine očekujemo više od 5 posto suhe tvari. Podravka je pokazala kako je efikasna poljoprivredna proizvodnja moguća i kako hrvatska prehrambena industrija time može dobiti dodanu vrijednost te prodavati kroz svoje kanale kvalitetan proizvod na svjetskom i europskom tržištu ˝, pojasnio je prednosti projekta Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke.

Iako je puno uloženo u ovaj projekt uzgoja rajčice s novim tehnološkim modelom, dugoročno će novom metodom Podravka povećati urod na poljima istarske županije. Osim što će nova metoda manje štetiti tlu te spriječiti širenje korova i bolesti, rajčica će imati veći udio suhe tvari koja je potrebna za izradu proizvoda i bolji plasman brendiranog proizvoda na neosvojena tržišta. ˝Kvalitetna suradnja, partneri i znanje dobar su put. Naše je da se poljoprivredni proizvođači okrenu ovakvoj proizvodnji dodane vrijednosti. Kvalitetne proizvođače imamo, uvjete imamo, bogatstvo vode te kvalitetna zemljišta imamo. Ovakvi projekti kasne za ostalim zemljama, ali ponavljam nikad nije kasno ˝, završio je Jakovina.

Predstavljanju su prisustvovali Ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, veleposlanica Izraela u RH Zina Kalay Kleitman, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, zamjenik župana Istarske županije Miodrag Čerina te predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close