Dunavski Lloyd zatražio predstečajnu nagodbu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 11:17
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Opstanak sisačkog Dunavskog Lloyda, prvog i najvećeg riječnog prijevoznika u Hrvatskoj, upitan je nakon 62 godine postojanja.

Nakon što je Dunavski Lloyd podnio zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe, Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) zatražilo je od tog sisačkog riječnog brodara da do početka rujna dostavi nedostajuću dokumentaciju, objavila je danas ta agencija.

Dunavski Lloyd podnio je zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe 22. srpnja. U međuvremenu, Nagodbeno vijeće zatražilo je od Uprave da do 1. rujna dostavi izvješće o financijskom stanju i poslovanju, planove financijskog i operativnog restrukturiranja, revizorsko izvješće i ostale dokumente.

Opstanak sisačkog Dunavskog Lloyda, prvog i najvećeg riječnog prijevoznika u Hrvatskoj, upitan je nakon 62 godine postojanja, jer se u posljednje vrijeme prijevoz tereta rijekama prepolovio, veći dio flote je neiskorišten, a plaće za 90-ak zaposlenih kasne više mjeseci.

Još je prošle godine Lloyd poslovao s 1,5 milijuna kuna dobiti, uspio je bez kreditnog zaduživanja, iz vlastitog poslovanja, državi podmiriti 4 milijuna reprogramiranih obaveza, otplatiti kredite, smanjiti obveze prema dobavljačima.

Međutim, nakon što je Ina prije dvije godine raskinula ugovor o prijevozu slavonske nafte Savom do Siska, ove su godine sisački brodari doživjeli novi udarac, a dodatno ih je pogodila i svibanjska poplava te ratno stanje u Ukrajini.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske, pak, upozoravaju da zaposlenima kasni osam plaća, te da ne primaju redovno dnevnice i druga primanja.

I na listi poreznih obveznika koji kasne s isplatom plaća radnicima više od tri mjeseca, a koju su prošloga tjedna objavili Porezna Uprava i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, nalazi se Dunavski Lloyd, s podatkom da isplata plaće nije iskazana za 88 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close