Dukatov sustav upravljanja ljudskim resursima

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2011. u 22:00

Idealan profil kandidata je osoba s iskustvom u industriji robe široke potrošnje, usmjerena na rezultat, proaktivna i željna razvoja

Dukat mliječna industrija u Hrvatskoj ulaskom u sastav Lactalis grupe snažno raste na domaćem i regionalnim tržištima. Posluje na 11 tržišta jugoistočne Europe, a mlijeko prerađuje u 13 proizvodnih pogona diljem regije, od kojih se tri nalaze u Hrvatskoj: zagrebački Dukat, bjelovarska Sirela i karlovačka mljekara KIM. Status inovatora i predvodnika trendova u mliječnoj industriji Dukat može zahvaliti stručnim, profesionalnim i inspiriranim zaposlenicima.

Kvalitete koje tražimo
Profesionalan, učinkovit i motiviran zaposlenik platforma je za postizanje poslovne izvrsnosti i uspjeha kompanije. Idealan profil kandidata je osoba s relevantnim znanjem i iskustvom u industriji robe široke potrošnje koja je usmjerena na rezultat, proaktivna, pozitivna stava i željna nastaviti razvijati se kao stručnjak i menadžer. S obzirom na našu pripadnost Lactalis grupi i činjenicu da Dukat posluje na međunarodnim tržištima, poznavanje barem jednoga stranog jezika i mobilnost velika su prednost kandidata. Biti dijelom mliječne industrije pretpostavlja i veliku odgovornost s obzirom na velik broj faktora koji utječu na svakodnevno poslovanje kompanije te velik broj ljudi i njihovih obitelji koji izravno ili neizravno rade za Dukat.

Selekcijski postupak
Veliku pozornost posvećujemo selekcijskim postupcima kako bismo detektirali upravo one zaposlenike koji najbolje mogu pridonijeti uspješnosti poslovanja kompanije u dinamičnom i nepredvidljivom okruženju. Iako se pri izboru kandidata koristimo klasičnim selekcijskim alatima, potencijalnim kandidatima pružamo mogućnost osobnog predstavljanja jer kandidata osim u stručnom želimo upoznati i u osobnom kontekstu. U selekcijskom procesu osim ljudskih potencijala aktivno sudjeluje i menadžment kako bismo zajednički odabrali najboljega kandidata.

Evaluacija zaposlenika
Postavljanje jasnih, mjerljivih, ambicioznih, ali realnih ciljeva podloga je za efikasnu evaluaciju zaposlenika koju provodimo na godišnjoj razini. Evaluacija ostvarenih ciljeva predstavlja podlogu za procjenu uspješnosti menadžera, a kod zaposlenika predstavlja razvojni alat koji sagledavamo u kontekstu mogućih poboljšanja osobne i timske učinkovitosti. Uz godišnju procjenu zaposlenika, u Dukatu koristimo i metodu procjene 360 stupnjeva koja se u razvojnom smislu pokazala izuzetno učinkovitom i korisnom.

Napredovanje
S velikom pozornošću promišljamo i definiramo razvojni put naših zaposlenika radi njihova zadovoljstva i u konačnici zadržavanja zaposlenika u kompaniji. U poslovanju primjenjujemo načelo interne promocije; zaposlenike razvijamo kako bi s vremenom preuzimali veće obveze i odgovornosti te razvijali svoju karijeru vertikalno ili kros-funkcionalno, ovisno o kvalitetama i željama zaposlenika te potrebama kompanije. Stoga svaki selekcijski postupak započinjemo upravo analizom internih kandidata, odnosno Dukatova talent “poola”. Budući da Dukat danas posluje u međunarodnom okruženju, zaposlenicima nudimo mogućnost dodatnoga profesionalnog razvoja kroz vrijedno iskustvo rada izvan Hrvatske, s dislociranim timovima, na međunarodnim projektima i koordinacijama te na vanjskim tržištima. Dukat je danas dio treće po veličini mliječne grupacije u svijetu. Od potencijalnih kandidata očekujemo mnogo, no istodobno kompanija smo koja ambicioznim i stručnim internim i eksternim kandidatima nudi mnogo, posebno u vidu edukacija te vrijednoga radnog iskustva u međunarodnom okruženju.

Stimulacije i destimulacije
U današnjim otežanim gospodarskim uvjetima stabilno poslovanje kompanije te redovna i sigurna primanja nerijetko predstavljaju odlučujući kriterij pri izboru poslodavca. Unatoč tome svjesni nužnosti zadovoljnog i motiviranog suradnika zaposlenicima nastojimo ponuditi stimulativne uvjete. U Dukatu bilježimo izrazito nisku razinu fluktuacije zaposlenika i sretni smo s percepcijom Dukata kao poželjnog poslodavca. Sustav bonusa i stimulacija standardni je dio Dukatove korporativne kulture. Mnogo ulažemo i u edukaciju zaposlenika, osobito kroz interne edukacije specifične za industriju u kojoj radimo. Njegujemo kulturu internih trenera, stoga naši zaposlenici nerijetko preuzimaju odgovorne funkcije edukatora i mentora na što smo posebno ponosni i što nas diferencira u industriji.

Iva Kostelac Slijepčević,direktorica je Ljudskih potencijala kompanije Dukat d.d.

Komentirajte prvi

New Report

Close