Državi dugovi, Ina od danas i službeno u akciji s PPD-om

Ministru Horvatu prvi zadatak/P. Macek/PIXSELL Ministru Horvatu prvi zadatak/P. Macek/PIXSELL

Vlada osigurala 450 milijuna kuna za otplatu kredita, oslobodila si dionice koje su služile za jamstvo.

Prvi potez ministra gospodarstva Darka Horvata bit će sklapanje ugovora o otkupu 450 milijuna kuna potraživanja za kredite koje su Erste banka, HBOR i HPB lani i preklani zaključile s Petrokemijom.

Takav zadatak Vlada mu je pripremila na jučerašnjoj sjednici, a novac za preuzimanje duga osiguran je u proračunu. Time se otvara prostor za realizaciju projekta dokapitalizacije Petrokemije pripremljenog za mandata Martine Dalić, ali će i država moći ponovno raspolagati dionicama Podravke, HT-a, Croatia Airlinesa i Đure Đakovića kojima je, uz državna jamstva, osiguravala povrat kredita.

Obrazlažući odluku državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman ističe da je ona neizbježna za ulazak strateških partnera koji će nakon ovog smanjenja duga unijeti u temeljni kapital Petrokemije 450 milijuna kuna u gotovini. Potrebu intervencije argumentirala je i podacima o neravnoteži u bilanci financiranja koja je rezultat gubitaka iz ranijeg razdoblja; s 31. 12. 2017. dug je prelazio 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan u iznosu od 196 milijuna.

"Nakon što preuzme tražbine one će na sljedećoj skupštini biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio tražbina pretvorenih u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. a dijelom i za one u 2018., Nakon smanjenja ukupnog duga i povećanja kapitala kroz dokapitalizaciju se stvara temelj za provođenje operativnog restrukturiranja", najavila je Mikuš-Žigman.

Kako realizacija programa već kasni, skupština bi trebala biti promptno sazvana, a idući korak slijedi iz Ine, čiji NO već danas treba pustiti u realizaciju prije usvojenu odluku uprave Ine da s partnerom u ovom projektu, PPD-om, osnuje zajedničku tvrtku kojom će, uz Janaf i mirovince, provesti dokapitalizaciju i postati većinski vlasnik Petrokemije. 

Komentari (3)
 • hasenfefer
  hasenfefer 13:38 30.5.2018.

  Odlično ako Vlada i INA imaju 600 miliona za PTKM, pa se onda još isplatila i ogromna dividenda onda očekujem da ove godine napokon počinje obnova rafinerije u Sisku po zadnjim standardima.

  Ako Vlada može ulupavati u gubitaša PTKM koja je uzela INI jer je to strateška firma pa se nije mogla prodati strancima (valjda su se predomislili) onda se može uložiti u potpunu rekonstrukciju Sisačke rafinerije koja dokazano donosi dobit.

  Vidi rezultate INE za 2017. godinu a Sisak uopće nije radio, znači imali smo samo fiksne troškove hladnog pogona.

  Drago mi je da su to s Mađarima dogovorili jer poslije PTKM sve ostalo bi bila veleizdaja hrvatskih nacionalnih interesa.

 • PoAskuBidu
  PoAskuBidu 12:25 30.5.2018.

  KUkulele. Ova zemlja je šljam.

 • purCo
  purCo 10:30 30.5.2018.

  Željezara Sisak, Rafinerija Sisak, Željezara Split, Valjaonica Kumrovec, brodogradnja, luke, Dioki, Đuro Đaković, Petrokemija,
  ima li u ovoj državi još itko normalan da zaustavi ove štetočine

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve