Državi dugovi, Ina od danas i službeno u akciji s PPD-om

Autor: Marija Brnić , 24. svibanj 2018. u 22:01
Ministru Horvatu prvi zadatak/P. Macek/PIXSELL

Vlada osigurala 450 milijuna kuna za otplatu kredita, oslobodila si dionice koje su služile za jamstvo.

Prvi potez ministra gospodarstva Darka Horvata bit će sklapanje ugovora o otkupu 450 milijuna kuna potraživanja za kredite koje su Erste banka, HBOR i HPB lani i preklani zaključile s Petrokemijom.

Takav zadatak Vlada mu je pripremila na jučerašnjoj sjednici, a novac za preuzimanje duga osiguran je u proračunu. Time se otvara prostor za realizaciju projekta dokapitalizacije Petrokemije pripremljenog za mandata Martine Dalić, ali će i država moći ponovno raspolagati dionicama Podravke, HT-a, Croatia Airlinesa i Đure Đakovića kojima je, uz državna jamstva, osiguravala povrat kredita.

Obrazlažući odluku državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman ističe da je ona neizbježna za ulazak strateških partnera koji će nakon ovog smanjenja duga unijeti u temeljni kapital Petrokemije 450 milijuna kuna u gotovini. Potrebu intervencije argumentirala je i podacima o neravnoteži u bilanci financiranja koja je rezultat gubitaka iz ranijeg razdoblja; s 31. 12. 2017. dug je prelazio 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan u iznosu od 196 milijuna.

"Nakon što preuzme tražbine one će na sljedećoj skupštini biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio tražbina pretvorenih u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. a dijelom i za one u 2018., Nakon smanjenja ukupnog duga i povećanja kapitala kroz dokapitalizaciju se stvara temelj za provođenje operativnog restrukturiranja", najavila je Mikuš-Žigman.

Kako realizacija programa već kasni, skupština bi trebala biti promptno sazvana, a idući korak slijedi iz Ine, čiji NO već danas treba pustiti u realizaciju prije usvojenu odluku uprave Ine da s partnerom u ovom projektu, PPD-om, osnuje zajedničku tvrtku kojom će, uz Janaf i mirovince, provesti dokapitalizaciju i postati većinski vlasnik Petrokemije. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Odlično ako Vlada i INA imaju 600 miliona za PTKM, pa se onda još isplatila i ogromna dividenda onda očekujem da ove godine napokon počinje obnova rafinerije u Sisku po zadnjim standardima.

Ako Vlada može ulupavati u gubitaša PTKM koja je uzela INI jer je to strateška firma pa se nije mogla prodati strancima (valjda su se predomislili) onda se može uložiti u potpunu rekonstrukciju Sisačke rafinerije koja dokazano donosi dobit.

Vidi rezultate INE za 2017. godinu a Sisak uopće nije radio, znači imali smo samo fiksne troškove hladnog pogona.

Drago mi je da su to s Mađarima dogovorili jer poslije PTKM sve ostalo bi bila veleizdaja hrvatskih nacionalnih interesa.

KUkulele. Ova zemlja je šljam.

Željezara Sisak, Rafinerija Sisak, Željezara Split, Valjaonica Kumrovec, brodogradnja, luke, Dioki, Đuro Đaković, Petrokemija,
ima li u ovoj državi još itko normalan da zaustavi ove štetočine

New Report

Close