Država u NO još ne pušta manjinske dioničare

Autor: Ana Blašković , 30. siječanj 2017. u 22:00
Nije uvažen protuprijedlog Erste Plavog i CO-a/M. L./PIXSELL

Ž. Lovrinčević, Marijana V. Kudelja i Marijana Miličević nadzirat će poslovanje.

Skupština Hrvatske poštanske banke prošla je bez iznenađenja, izborom kandidata države u Nadzorni odbor.

Rad Uprave u narednih šest mjeseci nadzirat će ekonomist Željko Lovrinčević, poznat po odrješitim stavovima i jedan od glavnih kreatora porezne reforme. Osim njega, u NO ulaze i Marijana Vuraić Kudelja iz Porezne uprave, suradnica ministra Zdravka Marića, te Marijana Miličević iz Hrvatske pošte, a trojac još mora dobiti zeleno svjetlo HNB-a.

Protuprijedlogu Croatia osiguranja i Erste Plavog, koji su tražili svoje predstavnike, ovog puta nije udovoljeno. S novim NO-om otvoreno je slijede li promjene u Upravi koja je dobila razrješnicu tek iz drugog pokušaja.  Manjinski dioničari drže oko 28 posto dionica nakon dokapitalizacije u rujnu 2015. i uvjeta Bruxellesa da bar 30 posto novca osigura privatni sektor.

Sve je izglednije da bi se omjer snaga mogao mijenjati, kapitalno kao i upravljački. Želi li nastaviti s ekspanzivnom politikom, HPB će vjerojatno već ove godine u novo povećanje kapitala jer balansira blizu granice adekvatnosti od 15,35 posto. U tom slučaju država će se ponovno morati osloniti na privatne ulagače koji očekivano žele i svoje predstavnike u Nadzornom odboru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close