Država spašava Konstruktor od stečaja

Autor: Suzana Varošanec , 27. veljača 2017. u 18:30
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Račun splitske tvrtke u kontinuiranoj je blokadi 420 dana, trenutačno ‘minus’ iznosi 87 milijuna kuna, a nakon predstečajne nagodbe CERP drži 26,5% udjela.

Splitski Konstruktor-Inženjering neće u stečaj, i kako stoje stvari s obzirom da je predao zahtjev sudu kojim traži novog privremenog stečajnog upravitelja, moguće je posrijedi neobična poslovna 'ofenziva' koja ima podršku dijela radnika: ročište zakazano za 28. veljače kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za otvaranje ovog stečajnog postupka, naime, neće se održati.

Pod zadnje to je druga odluka o odgodi, a donesena uoči održavanja ročišta, čime je bivšem građevinskom divu uspjelo 'kupiti'  još neko vrijeme za eventualni spas. Po logici stvari to bi trebalo zanimati nove vlasnike: na temelju sklopljene predstečajne nagodbe u Konstruktoru najveći dioničar danas je država – CEPR drži 26,5% udjela, a drugi je upola manji dionički paket tvrtke Cemex Hrvatska. Po nekima, pak, Konstruktor vodi bitku oko naplate svojih potraživanja, čime bi se navodno mogao riješiti problem rastuće blokade koja se prema riječima stečajnog upravitelja već popela na 87 milijuna kuna te neprekidno traje nevjerojatnih 420 dana. Kako je unatoč tome Konstruktoru uspjelo odgoditi ročište na Trgovačkom sudu u Splitu stoga je itekako zanimljivo pitanje.

Čini se da je prevagu odnio svojevrsni 'presedan' budući da se predlagatelj Konstruktorova stečaja, a to je Fina, suglasila s prijedlogom dužnika kojim se traži odgoda navedenog ročišta. U obrazloženju sudske odluke o odgodi kao razlog navodi se upravo činjenica da je 24. veljače zaprimljen podnesak u kojem predlagatelj ističe svoju suglasnost sa prijedlogom stečajnog dužnika da se ročište odgodi na rok od 120 dana. Svoje sumnje da o tome govori i eventualno povoljnije stanje dužnika, međutim, izražava nam privremeni stečajni upravitelj Frano Krišto. On ističe da se blokada povećala za oko 26 milijuna kuna, pa u odnosu na 5. svibanj 2016. kad je iznosila 61 milijun kuna,  na dan 23. veljače 2017. iznosi 87 milijuna kuna.  

"Oko 80% navedenog iznosa blokade odnosi se na vjerovnike Republiku Hrvatsku i radnike. Tražbine radnika traju još od 2012. godine te se tiču razdoblja tijekom predstečaja, a tek manjim dijelom riječ je o neplaćenim komunalijama. Konstruktorove obveze iz predstečajne nagodbe još nisu dospjele; reprogramirane su i traje grace period", kaže stečajni upravitelj dodajući da će novo ročište biti zakazano po odluci suda, iako je Konstruktor tražio odgodu na četiri mjeseca, što je i dobio, kaže, uz podršku Fine. U pozadini odgode odluke u ovom predmetu 'kotrlja' se i moguće razrješenje ovog stečajnog upravitelja. Pojavio je ključni problem na relaciji   upravitelja i dužnika, a sastoji se u izostanku njegove suglasnosti da se sredstva iz nagodbe s jednim državnim investitorom koriste za namirenje potraživanja dijela radnika u postupku prisilne naplate na Fini.

Krišto, naime, tvrdi da je do zahtjeva u kojem se traži njegovo razrješenje od strane samog Konstruktora i radnika kao vjerovnika došlo nakon što je odbio dati suglasnost za nagodbu između Konstruktora i Hrvatskih cesta za sporna potraživanja u iznosu od 19 milijuna kuna iz čega bi se namirili radnici koji su prvi u redoslijedu blokade. To bi značilo, kaže, naplatu onih koji su prvi pokrenuli postupak prisilne naplate protiv poslodavca, dok bi ugroženi bili radnici koji još nisu u cijelosti predali svoju dokumentaciju na Finu ili su to kasno učinili.

"Odbio sam dati suglasnost jer su svi radnici u prvom isplatnom redu. Da je otvoren stečaj to bi značilo razmjerno namirenje svih, a ovako bi neki dobili 100 posto, a neki ništa. Moj je stav da treba zaštititi stečajnu masu i dijeliti je je sukladno pravilima zakona. Usto, ovo bi se smatralo i pobojnom radnjom jer se pogoduje jednima na štetu drugih iz istog isplatnog reda To je ključni problem koji se pojavio između mene kao privremenog stečajnog upravitelja i tvrtke", tvrdi Krišto koji zaključuje da se po njemu sredstva iz nagodbe ne bi trebao uplatiti dok se ne otvori račun stečajnog dužnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close