Država najveći kočničar e-poslovanja u gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2012. u 22:00

Nova je vlast počela s formiranjem Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora, od kojega se očekuje brže ostvarenje projekta e-Hrvatska

Predstavnici Izvršnog odbora HUP – Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti 15. veljače održali su sastanak s Darkom Parićem, pomoćnikom ministra Uprave, i njegovim suradnicima, Tomislavom Vračićem i Ledom Lepri. Glavne teme sastanka bili su planovi i sljedeći koraci Ministarstva uprave u daljnjoj informatizaciji tijela javne vlasti i svih društvenih sfera te prijedlozi daljnje međusobne suradnje između HUP – Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i Ministarstva uprave.

Ubrzanje
“Postoji mnogo otvorenih pitanja vezanih uz informatizaciju državne uprave i provedbe javnih natječaja koji se tiču pružanja informatičkih usluga. Mi ne želimo biti samo kritičari, no istina je da su naše inicijative nalazile na načelnu podršku na višim razinama u ministarstvima, no kada je trebalo doći do realizacije, sve je padalo u vodu. Htjeli bismo promijeniti tu praksu. Uskoro ulazimo u Europsku uniju, a u tom kontekstu imamo i brojne obveze u sklopu projekta ‘Digitalne Europe’ i nadamo se da ćemo zajedno promijeniti pristup informatizaciji ne samo u državnoj upravi nego i u društvu u cjelini te ubrzati čitav proces”, rekao je Hrvoje Sagrak, predsjednik HUP – Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti u uvodu sastanka. Darko Parić je izrazio volju Ministarstva uprave za promjenom postojećeg stanja i shvaćanja uloge informatizacije u državnoj upravi te ubrzanjem uvođenja svih aspekata e-poslovanja u državnu upravu. “Nakon što smo napravili snimak stanja, žurno smo pristupili formiranju Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora koje će biti središnje tijelo za razmatranje svih inicijativa koji se tiču e-Hrvatske, nakon kojeg će odlaziti u Vladinu proceduru. Nadležnost IT-a je do sada bila razasuta po raznim ministarstvima i sve je ovisilo o volji i sposobnosti pojedinaca unutar sustava pa ne čudi da takav stihijski pristup nije imao rezultata. Shvatili smo da e-Hrvatska nema ni ljudske ni kapitalne resurse da sama vodi informatizaciju uprave i zato smo čitav proces otvorili osnivanjem povjerenstva. Povjerenstvo ima dvije razine: jaku političku koja jamči provedbu dobrih inicijativa, ali i praktičnu koja će funkcionirati kroz radne timove u koje želimo uključiti stručne ljude koji će pokretati i razvijati inicijative. Vas u HUP-u pozivamo da se uključite u rad tih radnih timova i kroz timove izrazite sve svoje ideje te pokrenete inicijative”, poručio je okupljenima Darko Parić.

Troškovi
Predstavnici HUP-a upozorili su da je država najveći kočničar e-poslovanja u gospodarstvu jer sve dok državna uprava ne prihvati e-poslovanje, tvrtke će morati uz e-račune voditi i usporedne “papirnate” sustave što nepotrebno birokratizira i poskupljuje poslovanje. Također su u HUP-u napomenuli da digitalni potpis nije ušao u primjenu jer se zacijelo e-certifikati doživljavaju nepotrebno skupima. “Projekt e-osobne koji bi svakom građaninu dao i e-certifikat i tako olakšao uvođenje digitalnog potpisa i e-poslovanja u svakodnevnu upotrebu je završen i nije nam jasno zašto nije primijenjen, no mi to nećemo propustiti učiniti”, rekao je Parić, te napomenuo da će i te probleme koji koče e-poslovanje rješavati kroz radne skupine. Predstavnici poslodavaca su istaknuli i problem nedostatka ICT kadrova u državnoj upravi, problem premalog ulaganja u edukaciju državnih službenika, ali i građana o mogućnostima i korištenju ICT-a, a naglašen je i problem konkurentnosti domaćih ICT tvrtki u izradi i primjeni ICT rješenja u državnu i javnu upravu koji je upravo rezultat u pravilu nesustavna i spora ulaganja države u informatizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close