Država će ‘posušiti’ dugove prije dokapa Petrokemije

Autor: Marija Brnić , 26. travanj 2018. u 22:01
Predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Dok čekaju dogovor, s tvrtkom Agrivi potpisan je sporazum za izradu digitalne platforme za ispitivanja na terenu i primjenu proizvoda.

Ministarstvo gospodarstva intenzivno razgovara s austrijskim Borealisom i ostalim potencijalnim ulagačima u Petrokemiju oko zauzimanja pozicija u skoroj dokapitalizaciji i vlasničkoj strukturi kutinske kompanije. 

Kako se neslužbeno doznaje, Ina participira u razgovorima, a veći angažman u smislu potpore opstanku Petrokemije prije desetak dana najavio je pomoćnik ministrice gospodarstva Zvonimir Novak na konferenciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.  Novak pri tom nije precizirao o iznosima s kojima bi u procesu participirala država, kao niti o samom modelu, no prema dostupnim informacijama, država ne bi bila sudionik u samoj dokapitalizaciji, nego bi se njezin angažman proveo kroz 'posušivanje' Petrokemijinih dugovanja. 

Nužna suglasnost EK
Taj potez na tragu je ispunjenja zahtjeva koje je Borealis postavio u svojoj ponudi, a kojom učešće u dokapitalizaciji uvjetuje prethodnim preuzimanjem dugovanja kutinske tvrtke za kredite banaka. Takvo rješenje morat će, zbog propisa o državnim potporama, dobiti i suglasnost od Europske komisije.  Uskoro bi se trebali iskristalizirati novi odnosi snaga između Borealisa, PPD-a, Ine, Janafa i HEP-a, te hoće li s kapitalom u Petrokemiju ući i mirovinci, koji bi svi zajedno trebali prikupiti najmanje 400 milijuna kuna za povećanje temeljnog kapitala tvrtke. 

 

400 milijuna

kuna mora se prikupiti dokapitalizacijom tvornice

Čekanje da se budući strateški partneri usuglase, u Petrokemiji su, pak, iskoristili za iskorak u modernizaciji poslovanja i digitalnoj transformaciji kompanije. S tvrtkom Agrivi jučer je potpisan sporazum o suradnji na području izrade digitalne platforme za potrebe u terenskim ispitivanjima i primjeni proizvoda. "Ovim činom Petrokemija će uhvatiti korak s novim modernim tehnologijama i ući na velika vrata u 21. stoljeće. Bez modernih tehnologija, ali i bez mineralnih gnojiva, neće biti poljoprivredne proizvodnje i hrane", istaknuo je predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač. 

O financijskoj vrijednosti ugovorene suradnje jučer nije bilo podataka, no Popijač i član Uprave Davor Žmegač napominju kako je sama vrijednost teško procjenjiva, budući da će se osim Petrokemije softverskim rješenjima koje će preuzeti od Agrivija uvezati i OPG-ove, pa će se dogovorena suradnja dalje širiti na Petrokemijine korisnike. Žmegač ističe kako će suradnja s Agrivijem biti dugoročna, a Matija Žulj, direktor Agrivija, suradnju s Petrokemijom vidi izazovom i za svoju tvrtku.

Cilj biti ispred drugih
"Naš cilj je da Petrokemija stekne prednost i bude korak ispred konkurencije. Naša uloga pri tome je da budemo medijator koji će znanje koje Petrokemija ima brzo prenijeti poljoprivrednicima, što će im pomoći da povećaju prinose i poboljšaju svoju proizvodnju", zaključio je Žulj. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Nešto se događa…..!? Na tabeli portfelja…odjedanput nabavna cijena PTKM -.a………0,00 KUNE?
Pa, otkada ? …………….Obezvrijeđivanje cijene, i prtljanje po portfelju…znači samo jedno……
KUPUJTE!

Država će popušiti dugove i mi skupa s njom.

moj prijedlog je da svoj paket dionica daju gratis a moj koji su unistili prodaju po zlato

zašto jasno i glasno ne piše
država će očistiti pepeo

New Report

Close