Dokap čeka dok država ne popusti kontrolu nad NO-om

Autor: Ana Blašković , 25. listopad 2017. u 16:16
Tomislav Vuić, čelnik HPB-a, Foto: Patrik Macek / Pixsell

Fondovi već dvije godine čekaju na svoja tri nadzornika.

Nakon što je zbog otpisa Agrokoru Hrvatska poštanska banka (HPB), kao i dobar dio bankarskog sustava, na polovici godine potonula u gubitak, dobri rezultati trećeg kvartala gotovo su popeglali raniji minus. Uzoperativnu dobit od 276,3 milijuna kuna te 63,2 milijuna kuna neto rezultata, HPB je krajem rujna podvukao crtu pod 1,3 milijuna kuna minusa. S gotovo anuliranim efektima Agrokora, u toj većinski državnoj banci sada fokus značajnije okreću prema dokapitalizaciji.

Sporan izgled NO-a

Planove za povećanje kapitala nužno za prateće ambicije o rastu, predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić najavio je još u siječnju, a proces je službeno pokrenut ovog ljeta izborom PBZ-a za agenta izdanja.

No, iako Vuić diplomatski poručuje da proces dokapitalizacije ide u skladu s planom, čini se da ne teče sve tako glatko. Kao i u prethodnoj dokapitalizaciji u rujnu 2015. u banci računaju na privatne ulagače, mirovinske i druge fondove, što je uostalom i uvjet Europske unije, a tek u manjem dijelu na državu. Unatoč deklarativnoj potpori, izvjesno je da institucionalni ulagači odbijaju odriješiti kesu prije nego država promijeni sastav Nadzornog odbora s čim odugovlači više od dvije godine. Tada je, podsjetimo, dogovor bio da će država za 305 milijuna kuna (ili 25 posto suvlasništva) privatnog kapitala prepustiti tri od devet mjesta u NO-u.

No, i danas su Nadzornici “državni”: ekonomist Željko Lovrinčević, Marijana Miličević iz HP-a te Marijana Vuraić Kudeljan iz Porezne uprave, bliska suradnica ministra Zdravka Marića.

Dubinsko snimanje

Za razliku od prethodne dokapitalizacije, HPB-u ovaj puta ne gori pod petama budući da je HNB nedavno izmijenio propis o zaštitnom sloju za strukturni sistemski rizik. S 1,9 milijardi kuna kapitala i stopom adekvatnosti 17,5 posto, banka zadovoljava regulatora, no nema dovoljno kapitala za nastavak ambicioznog rasta i potencijalno preuzimanje Jadranske banke i jačanje poslovanja na području Dalmacije.

“Proces dokapitalizacije je u tijeku, ide u skladu s planom i nadamo ga se dovršiti do kraja godine. Što se tiče dubinskog pregleda Jadranske banke, ono se odvija po planu i vjerujemo da ćemo odluku o tome imati do kraja godine”, rekao je Vuić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close