Dogovara se prva isporuka kogeneracijskih postrojenja

Autor: Biserka Ranogajec , 10. svibanj 2011. u 22:00

Postrojenja iz ĐĐ Elektromonta uskoro u Voćinu i Fužinama

Đuro Đaković Elektromont pregovara s općinama Voćin i Fužine o isporuci prvih domaćih kogeneracijskih postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije.

Nagrade na sajmovima
Dragan Bogunović, izvršni direktor Elektromonta, kaže da je u Voćinu investitor sama općina, dok se u Fužinama projekt priprema kao javno privatno partnerstvo sa zagrebačkom tvrtkom Deluso. Interes je iskazala i općina Tinjan u Istri kao i niz tvrtki iz industrije. Postojenje ĐĐ Eniteh 500 za koje su inženjeri Elektromonta dobili nekoliko najviših priznanja na sajmovima inovacija ove godine u Ženevi, a lani u Varšavi, Bukurešti i Zagrebu, ima snagu 400 kilovata struje i između 1 i 2 megavata toplinske energije. Prvo pilot postrojenje nalazi se u krugu tvornice u Slavonskom Brodu. Kogeneracija je cjenovno prihvatljivija od klasičnih postrojenja, idealna je za grijanje objekata i domaćinstava u manjim gradskim naseljima i može se sufinancirati sredstvima iz EU i hrvatskih fondova, tumači Bogunović. Osim na drvnu biomasu, ĐĐ Eniteh 500 uz dodatne tehnološke zahvate na ložištu, može koristiti poljoprivredne i neke druge otpade, kao što su slama ili oklasak kukuruza.U Hrvatskoj će prvo kogeneracijsko postrojenje za prodaju struje HEP-u, koje je strane proizvodnje, uskoro biti otvoreno u tvrtki Hrast Strizivojna kod Đakova.

Cilj novac iz EU-fondova
Nekoliko postrojenja koja proizvode energiju, ali samo za vlastite potrebe već su u funkciji. Za gradnju novih postrojenja iz obnovljivih izvora energije (OIE) izuzetno je veliki interes i u registru OIE iz biomase prijavljeno je 70 projekata. Na upravo održanoj 3. energetskoj konferenciji o drvnoj biomasi u Slavonskom Brodu, analizirana je struktura ulagača za koje se navodi da većinom ne raspolažu ozbiljnim kapitalom, već prijavljuju projekte s ciljem dobivanja novca iz EU fondova. Čulo se, primjerice, da Slovenija koja reducira potrošnju ugljena u TE kupuje drvnu biomasu u Hrvatskoj, kao i Mađari koji se snadbijevaju u slavonskim pilanama.

Pogodnosti

Najavljen još povoljniji zakon
Ministarstvo gospodarstva priprema novi zakon o obnovljivim izvorima energije te poboljšanje tarifnog sustava koji bi trebao još više odgovarati proizvođačima energije iz OIE. To je najavio Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku na međunarodnoj konferenciji u Slavonskom Brodu na kojoj je bilo oko 270 sudionika. Elektroprivreda BiH će, najavljeno je, prilagoditi jedan blok TE Kakanj na biomasu, dok u Hrvatskoj nema sličnih inicijativa za ugljen i naftu.

Komentirajte prvi

New Report

Close