Dobit Zagrebačke banke 465 milijun kuna

 Photo: Marko Prpic/PIXSELL Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke ZABA je lani izdvojila 1,55 milijardi kuna ili 33,9 posto više nego u prethodnoj godini.

Zagrebačka banka u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 465 milijuna kuna, što je za 47,6 posto manje u odnosu na dobit iz 2012. godine, a ostvareni je rezultat prvenstveno pod utjecajem recesijskog okruženja, porasta troškova rezervacija za neprihodujuće kredite, malog rasta volumena kredita i posljedično nižih kamatnih prihoda, kao i novih zakonskih ograničenja i promjena regulatornog okruženja.

Stoji to u danas objavljenom nerevidiranom izvješću o poslovanju Zagrebačke banke u 2013. godini, iz kojeg je razvidno i kako dobit ZABA-e od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2,13 milijardi kuna, što je 5,9 posto manje nego u 2012. godini.

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke ZABA je lani izdvojila 1,55 milijardi kuna ili 33,9 posto više nego u prethodnoj godini.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke lani su iznosili 3,8 milijardi kuna, što je smanjenje za 3,3 posto, ponajviše zbog nižeg neto prihoda od kamata.

Neto prihod ZABA-e od kamata lani je smanjen za 5,2 posto, na nešto manje od 2,5 milijardi kuna, dok je neto prihod od provizija i naknada istodobno povećan za 0,6 posto, na 852 milijuna kuna. Ukupni troškovi poslovanja porasli su pak za 0,2 posto, na 1,66 milijardi kuna.

Imovina ZABA-e na kraju 2013. iznosila je 106,5 milijardi kuna i porasla je za 2,8 posto u odnosu na kraj 2012. godine.

Neto krediti komitentima porasli su za 2,9 posto, na 70,8 milijardi kuna, ponajviše kao rezultat povećanog volumena kredita pravnim osobama. U poslovanju sa stanovništvom i dalje je prisutna smanjena potražnja za kreditima uslijed razduživanja građana, povećanja nezaposlenosti i smanjenja raspoloživog dohotka, napominju iz Zagrebačke banke.

Depoziti komitenata iznose 62,4 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini porast za 3 posto. Pritom iz banke napominju da su depoziti stanovništva u prošloj godini porasli za 1,47 milijardi kuna, a depoziti pravnih osoba i države za 330 milijuna kuna.

Na razini Grupe ZABA ostvarena je pak neto dobit od 771 milijun kuna, što je za 38,8 posto manje od dobiti iz prethodne godine, dok operativna dobit grupe, prije troška vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 2,53 milijarde kuna i niža je za 5,5 posto nego u 2012.

Poslovni prihodi Grupe u 2013. su iznosili 5,1 milijardu kuna, što je 2,4 posto manje nego u godini prije, dok su ukupni troškovi poslovanja porasli za 0,8 posto, na 2,6 milijardi kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!