Dobit Jamnice 20 mil. kn manja, krivac i loše vrijeme

Prihodi Grupe Jamnice su 428 milijuna kuna/Davor Višnjić/PIXSELL Prihodi Grupe Jamnice su 428 milijuna kuna/Davor Višnjić/PIXSELL

Prihodi Grupe Jamnica u 1. kvartalu 10% manji nego lani, Žitnjaku su pali na 7,8 milijuna, PIK-u Vinkovci skočili na 138.

Kompanije iz sustava Agrokor na burzi su napokon krenule i s prvim kvartalnim izvješćima za 2018., koja za razliku od okvirnih rezultata u mjesečnim izvješćima izvanredne uprave omogućuju i međugodišnje usporedbe.

Jamnica d.d. je tako u prva tri mjeseca ostvarila 215 milijuna kuna prihoda ili 13% manje nego lani, s tim da su na razini Grupe Jamnica prihodi pali 10 posto, na 428 milijuna. 

Taj pad u Upravi pripisuju nepovoljnim vremenskim uvjetima, gubitku distribucije Red Bulla te gubitku prihoda od kamata na potraživanja nastala prije postupka izvanredne uprave. Istodobno, 405 mil. kuna rashoda Grupe u odnosu na lani je pad za čak petinu ili 100 milijuna, ali to je najviše rezultat lani knjiženih 75 mil. kuna ispravaka vrijednosti potraživanja od povezanih društava (bez tog troška rashodi su pali 7%).

Iako posljedično Grupa Jamnica bilježi 23,3 mil. kuna dobiti prije poreza nasuprot lanjskih 32,5 mil. gubitka, kad se izuzme utjecaj tog jednokratnog troška slika je nešto drukčija: dobit (prije poreza) manja je za 19,5 milijuna od lanjskih 42,8.

Istodobno, Žitnjak (80% dionica drži Konzum) je u prvom kvartalu zabilježio pad prihoda za trećinu, s 11,7 na 7,8 mil. kuna, uz simboličnih stotinjak tisuća kuna neto dobiti. Nasuprot tome, PIK Vinkovci ove godine bilježe znatan porast prihoda; u prvom lanjskom kvartalu ostvarili su 93 milijuna, a ove godine 137,7. No, rashodi su povećani i nešto više, a rezultat svega je blago podebljan gubitak - sa 6,6 na 8,6 milijuna. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve