Dobit Croatia osiguranja 30,3 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2015. u 15:21
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Najveći hrvatski osiguravatelj, Croatia osiguranje, prvo je tromjesečje ove godine završio s neto dobiti u iznosu od 30,3 milijuna kuna.

Najveći hrvatski osiguravatelj, Croatia osiguranje, prvo je tromjesečje ove godine završio s neto dobiti u iznosu od 30,3 milijuna kuna, što predstavlja višestruko povećanje u odnosu na 6,75 milijuna kuna dobiti iz istog razdoblja lani.

Ukupni prihodi Croatia osiguranja u prvom su tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine porasli za 13 posto, na 684,7 milijuna kuna, dok su rashodi povećani za 8,3 posto, na 646,8 milijuna kuna.

Na kraju prvog tromjesečja ukupna zaračunata bruto premija Croatia osiguranja iznosila je 886,3 milijun kuna i bila je za 10 posto je veća u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Pritom je zaračunata premija neživotnih osiguranja pala za 4,9 posto, na 675,6 milijuna kuna, dok se u segmentu životnih osiguranja bilježi rast premije za čak 123,1 posto, na 210,7 milijuna kuna.

Pad premije u neživotnim osiguranjima iz Croatia osiguranja najvećim dijelom pripisuju padu osiguranja od auto odgovornosti zbog nastavka utjecaja liberalizacije tržišta, dok se izuzetni rast premije u osiguranjima života tumači kao rezultat porasta prodaje proizvoda životnog osiguranja s jednokratnom premijom, ponajviše kroz bankokanale.

Ističu i kako je Croatia osiguranje na kraju prvog kvartala držalo 34,9 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja, što je za 2 postotna boda više u odnosu na udio u istom razdoblju lani, na što je također utjecao znatan rast na području životnih osiguranja.

"Pozitivni prodajni rezultati i povećan tržišni udio Croatia osiguranja u prvom tromjesečju 2015. godine rezultat su kvalitetno provedene i dovršene prve faze restrukturiranja društva, koju je obilježio intenzivan razvoj prodajnih mreža i portfelja proizvoda, transformacija i centralizacija operacija te uspostava korporativnog upravljanja na razini Grupe", komentirao je rezultate poslovanja predsjednik Uprave Croatia osiguranja Sanel Volarić.

Grupa Croatia osiguranje, koja uz najvećeg hrvatskog osiguravatelja obuhvaća i tvrtke u BiH, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, u prva je tri mjeseca ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit u iznosu od 38,7 milijuna kuna, što je gotovo 16 milijuna kuna više u odnosu na dobit iz istog razdoblja prošle godine.

Ukupni prihodi na razini grupe u prvom su ovogodišnjem tromjesečju povećani za 12,3 posto prema istom razdoblju lani, na 881,5 milijuna kuna, uz istodobno povećanje ukupnih rashoda za 9,8 posto, na 831,7 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close