Dobit Asseca SEE pala za šest puta, na 105.000 eura

Autor: Bernard Ivezić , 13. kolovoz 2012. u 22:00
Dražen Pehar

Šesta najprofitabilnija IT tvrtka, s fokusom na ponudu za banke, priliku traži u izvozu, NFC-u i akvizicijama

Zbog nastavaka krize, smanjenja investicija i daljnjeg rezanja troškova, više čak ni prodaja softvera i IT usluga bankarskom sektoru ne jamči rast profitabilnosti. Asseco SEE Hrvatska, lani šesta najprofitabilnija informatička kompanija u Hrvatskoj i peti najprofitabilniji sistemski integrator, polugodište je zaključio s neto dobiti od 105.000 eura, što je šest puta manje nego u istom razdoblju prošle godine. Dražen Pehar, predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska i suvlasnik grupe Asseco SEE, ističe da je ipak zadovoljan rezultatom.

Mobilno plaćanje
“U odnosu na plan za prvu polovicu 2012. godine, a imajući u vidu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, možemo biti zadovoljni rezultatom, koji je i nešto bolji od očekivanog u promatranom razdoblju”, kaže Pehar. Dodaje da situacija u Hrvatskoj i regiji ne ostavlja puno prostora za optimizam i da će biti vrlo izazovno ostvariti postavljene ciljeve do kraja godine. Zbog situacije, posebno u regiji, pojašnjava, trpi i izvoz gdje je tvrtka snažno prisutna sa svojim rješenjima mobilnog bankarstva i autentifikacije. No unatoč udaru na profitabilnost, prihod Asseca SEE Hrvatska ostao je približno istoj razini kao i na polugodištu lani. Tvrtka je do lipnja ostvarila prihod od 6,49 milijuna eura. Povećala je broj zaposlenih za dva, na 166, i zadržala velik broj ključnih klijenata. Kako poljska matica navodi u financijskom izvješću, Asseco SEE Hrvatska ima velike ugovore s Privrednom bankom Zagreb, Hrvatskom poštanskom bankom, Fujitsu Technoloy Solutionsom, Hrvatskim telekomom i Financijskom agencijom. U hrvatskom Assecu očekuju da će idući veliki pokretač tržišta biti beskontaktno plaćanje putem NFC tehnologije u koje su ušle velike banke i od telekomunikacijskih operatera zasad jedino Hrvatski telekom. “Liberalizacija tržišta financijskih usluga, kao i primjene novih tehnologija poput NFC-a i općenito mobilnih tehnologija za plaćanje, prilika su za naša rješenja mobilnog plaćanja kad se u obzir uzme tržišna pozicija Asseca SEE u bankarskom sektoru i kompetencije u primjeni mobilnih tehnologija za financijske transakcije”, pojašnjava Pehar.

Nastavak širenja
Asseco SEE u Hrvatsku je došao prije četiri godine kada je za 18,2 milijuna eura preuzeo dva domaća proizvođača softvera za banke: zagrebački Logos i riječku Arbor Informatiku. Vlasnici tih tvrtki uz novac su dobili i udio u Assecu SEE, a nova je tvrtka ubrzo skočila na popis najvećih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj gdje se održala do danas. Lani je tako s prihodom od 120,7 milijuna kuna bila 16. najveća IT tvrtka kod nas. Asseco SEE je prije dvije godine po istom modelu, kao Logos i Arbor, za 2,88 milijuna eura kupio i Biro Data Servis. Pehar kaže da nastavljaju akvizicije. “Kontinuirano pratimo hrvatske IT tvrtke s kojima vidimo sinergijsku vrijednost, i s nekima smo već imali inicijalne razgovore”, pojašnjava Pehar.

Rezultati matice

Prihod grupe rastao četiri posto
Poljski sistemski integrator Asseco SEE u prvom polugodištu je imao prihod od 52,49 milijuna eura, što je četiri posto više nego lani u istom razdoblju, dok je EBIT veći devet posto, na 5,79 milijuna eura. Prihod hrvatskog poslovanja čini 12 posto ukupnog prihoda kompanije. Najveći dio prihoda dolazi iz Rumunjske (26 posto), Srbije (28 posto) i Makedonije (12 posto). Asseco SEE ima 1242 zaposlenika i zarađuje od “core” bankarskih aplikacija, sistemske integracije i platnih sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close