DIV demantira upravu Uljanika, ne stoje razlozi zbog kojih su odbili njihovu ponudu

Autor: Marija Brnić , 06. travanj 2018. u 10:53
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

DIV Grupa reagirala je danas na Izvješće uprave pulske grupacije Uljanik o provedenom procesu odabira budućeg strateškog partnera, a koje je objavljeno na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva.

U tom procesu DIV-ova je ponuda odbijena, a odabran je kao partner Danko Končar i njegova Kermas energija. Detalji ponuda u izvješću nisu navedeni, nego su opisno navedeni razlozi zbog kojih su pojedine ponude odbijene, a Kermasova prihvaćena. DIV u svom priopćenju čestita i Končaru i upravi i zaposlenicima Uljanika na izvoru, no upozorava na dijelove izvješća koje se odnosi na svoju ponudu, a koji su u suprotnosti s činjenicama.

"Netočno se navodi u Izvješću da je DIV u pismu namjere uvjetovala mnoge prethodne transakcije s drugim povezanim tvrtkama Uljanik Grupe", ističu. Pojašnjavaju kako su osim traženih 302 milijuna kuna za dokapitalizaciju Uljanika d.d. ponudili, iako to nije bila obveza, otkup dionica 3. maja za 380 milijuna kuna, te otkup dionica Viktora Lenca, s namjerom da Uljanik grupa dođe do likvidnih sredstava s kojima bi među ostalim vratila dio duga 3. maju.

DIV ukazuje i da tijekom dubinskog snimanja uprava Uljanika nije imao mogućnosti dobiti na raspolaganje ključne podatke niti u Data Room-u, a nisu im dostavljene niti na upit poslan Upravi, na koji im, kako ističu, čak nije niti odgovoreno. Izražavaju i začuđenost da se uprava Uljanika kod obrazlaganja odluke o odabiru poziva na rezervu sindikata koju su, kako tvrde, iskazali samo prema njihovoj ponudi. DIV-ovci navode kako su svi što se tiče sindikata imali potpuno raqvnopravan tretman, dakle, sindikati su bili suzdržani prema sve tri ponude. 

Inače, u Uljanikovom izvješću navodi sažetak procesa koji je vođen proteklih mjeseci, pa se konačno saznaje kako je uprava pozive da sudjeluju kao strteški partneri u dokapitalizaciji grupe i potom restrukturiranju njezine tvrtke kćeri Uljanik Brodogradilište uputila na devet adersa – talijanskim grupacijma Fincantieri, Palumbo i Eusider, te tvrtkama S.p.A. i Studio Iovine, potom Erste banci, švedskom Lagerkvist&Partners, češkom Bene Trade-u i Kermas Energiji. Načelno su iskazali zanimanje, no nisu se svi pojavili u Data Room, u koji su ušli su predstavnici DIV-a, Kermasa, Brodotrogira, Plaumba, Vergo doo-a, te Bene Tradea i Eusidera. Ponudu je, uz DIV i Kermas, dostavilo i Bond Asia Ventures. Sve ponude, navode Uljanikovci, konceptualno su različita, pa se ponuda fonda iz Hong Konga odbacila jer nije podrazumijevala restrukturiranje Uljanik Brodogradilišta, a za odbijenicu DIV-a glavnim adutom navode se dva razloga – uvjetovanje dokapitalizacije i restrukturiranja prethodnim transakcijama s povezanim tvrtkama, te ozbiljna rezerva tri sindikata koja djeluju u Uljaniku. Kermasova je ponuda, zaključeno je, najadekvatnija, jer je bez prethodnih, dodatnih i uvjetovanih prethodnih radnji, izražena spremnost realizacije programa kojeg je utvrdila uprava Uljanika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vidi vraga, zanimljivo vidjeti da se bar netko buni protiv ove pljačke Uljanika.. Još ovi ludonje iz Živog Zida da naprave neki ozbiljan pritisak u Saboru i neka malo istraže porijeklo kapitala Danka Končara. Neka otkriju tko je stvarni vlasnik Kermasovih offshore firmi na Djevičanskim otocima ili na Malti.

Samo tako dalje, uvijek demantirati laži i političke igrice u gospodarstvu!

New Report

Close